Ízelítő Orosz Annabella grafikus alkotásaiból

Baricz-Tamás Imola 2017. március 04., 18:06

Zsúfolásig telt érdeklődővel pénteken este a gyergyószentmiklósi városi könyvtár emeleti nagyterme, ahol Orosz Annabella grafikus illusztrációkiállítását nyitották meg, illetve három, általa illusztrált könyvet is bemutattak.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

„A gyergyószentmiklósi fiatal grafikusművész a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban végzett, majd tanulmányait Kolozsváron, a Ion Andreescu-egyetemen folytatta. Dolgozott Bukarestben, Lengyelországban, Moszkvában, ugyanakkor alkotásai számos országba eljutottak” – ismertette az illusztrátor eddigi pályafutását Ferencz-Mátéfi Kriszta könyvtárigazgató.

Orosz Annabella illusztrálta Sarány István Mesés Székelyföld című könyvsorozatának harmadik kötetét, mely Udvarhelyszék tájain, településein kalauzolja a gyerekeket. A szerző az illusztrátorral való közös munkáról, a grafikusművészről, alkotásairól szólt az érdeklődőknek. Balázs Imre József Álomfarsang című gyermekverses kötetét is Orosz Annabella illusztrálta. A szerző a versek születésének körülményeiről szólt, több versét is felolvasta. A rendezvényen bemutatott harmadik könyvet, Kenéz Ferenc Esőben könnyen rámtaláltok című gyermekverskötét is a gyergyószentmiklósi grafikusművész rajzaival jelentették meg.

Orosz Annabella munkájáról, többek között e három könyv illusztrálásáról mesélt a jelenlévőknek. Kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a felnőttek minél többet meséljenek a gyerekeknek, a gyerekek pedig minél többet olvassanak, és még annál is többet rajzoljanak.

A rendhagyó kiállításon a gyerekek rajzolhattak, énekelhettek, de voltak, akik – amint a megzenésített versek gitárkísérettel megszólaltak – táncoltak is, együtt énekeltek a versek varázslójával, Balázs Imre Józseffel. A városi könyvtárban a kiállítás még húsvétig látogatható.