Sorra idézik be a katolikus gimnáziumba járó diákok szüleit

Antal Erika 2017. február 27., 13:58

A megfélemlítés és az elbizonytalanítás a DNA akciójának a célja – vélekedik Kincses Előd ügyvéd arról, hogy a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium több diákjának a szüleit is kihallgatták a tanintézettel kapcsolatos bűnvádi eljárás keretében.

Fotó: Boda L. Gergely

Egy hete már, hogy sorra idézik be és tanúként hallgatják ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium több diákjának szüleit. „Telefonos, illetve rendőri felszólítást kaptak a szülők, hogy jelenjenek meg az ügyészségen. Ez félelmet váltott ki a szülőkben, de a közösséget is megrémítette, hiszen semmi közük nincs az iskolaalapításhoz” – ecsetelte Csíky Csengele, a szülői bizottság tagja, aki elmondta, hogy az első napokban azok kaptak felszólítást, akik korábban átiratban kérték, hogy gyerekeik az Unirea Főgimnáziumból átiratkozhassanak a katolikus gimnáziumba.

„Azt gondoltuk, hogy csak ezeket az embereket kérdezik meg, bár ez is alaptalan, de aztán megtudtuk, másokat is hívattak, és olyan kérdéseket intéztek hozzájuk, hogy miért választották a katolikus iskolát, ki győzte meg őket erről, mit tudnak az iskolaalapításról, vagy a mostani történésekről” – mondta Csíky Csengele, hozzátéve, hogy nem tudja, mi a szándéka az ügyészségnek, de hogy hatalmas riadalmat kelt, az biztos.

Hétfő délután is a korrupcióellenes ügyészségre kíséri Kincses Előd a katolikus iskola egyik tanulójának az édesanyját, akit tanúként hallgat ki az ügyészség. A marosvásárhelyi ügyvéd elmondta, bár sokan nem tudják, a tanúként beidézett személyeknek jogukban áll ügyvéddel megjelenni, illetve kérhetnek tolmácsot is, hogy anyanyelvükön válaszolhassanak a kérdésekre.

Kincses Előd ugyanakkor hangsúlyozta, a diákok szüleinek értelemszerűen az iskola létrehozásához semmi közük sincs, ők a már létrehozott római katolikus gimnáziummal kerültek  jogviszonyba. „Tehát a jogviszony létrejöttét megelőző történések nem rájuk tartoznak, az ezekről való  kihallgatásnak nincs jogalapja és bizonyító ereje” – nyomatékosította az ügyvéd, hozzátéve, hogy a büntető perrendtartás meghatározása szerint tanúként ki lehet hallgatni azt a személyt, aki olyan tényeket és körülményeket ismer, amelyeknek az ügyben bizonyító erejük van.

„Ebben az összefüggésben egyértelmű, hogy a Római Katolikus Gimnázium létrehozása kapcsán elindított eljárás egészen elképesztő fordulatot vett azáltal, hogy több diák szüleit telefonon arról értesítette a korrupcióellenes ügyészség, hogy másnap tanúkihallgatáson jelenjenek meg” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ügyészség azt viszont elhallgatta, hogy a tanúknak is joguk van ügyvédet fogadni.

Kincses szerint egyértelmű, hogy a DNA megpróbálja megfélemlíteni a szülőket. „A  tanúkihallgató ügyészek olyan alkotmánysértő kijelentésekre vetemedtek, hogy a diákok el fogják veszíteni két évi tanulmányaikat, mivel nem létező iskolába jártak és a szabad iskolaválasztás jogát semmibe véve arról is érdeklődtek, hogy a szülők miért ebbe az iskolába íratták be gyerekeiket. Nyilvánvaló tehát, hogy a sokak szerint a titkosszolgálatok által rángatott DNA nem az igazság kiderítése érdekében hallgatja ki a szülőket, hanem azért, hogy a továbbiakban ne merjék gyerekeiket a katolikus iskolába járatni” – mondta Kincses Előd, aki szerint a jelenlegi helyzetben az Országos Bírói Tanácshoz (Consiliul Superior al Magistraturii) kell panaszt tenni, kérve a DNA Marosvásárhelyi Területi Kirendeltsége által elkövetett túlkapások kivizsgálását, azok letiltását.