Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

Iszlai Katalin 2017. február 27., 12:04

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Fotó: Gecse Noémi

Február elején írtunk először arról a kászoniakat érintő problémáról, amely szerint kiépített vízhálózat hiányában a helyiek csak ellenőrizetlen vízhez jutnak hozzá. A kászonaltízi tömbházakban lakók az önkormányzat által működtetett, fúrt kutakból oldják meg a vízellátást. Mivel tavaly a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a víz vastartalma a megengedettnek több mint tízszerese, emellett pedig mikrobiológiai szempontból sem megfelelő, a hatóság felszólította az önkormányzatot a probléma megoldására.

Az egészségügyi igazgatóság februárban egy lakossági bejelentés miatt újabb ellenőrzést tartott. Akkor Tar Gyöngyi megkeresésünkre elmondta, az újabb vizsgálat továbbra is azt támasztja alá, hogy a víz minősége nem megfelelő sem kémiai, sem biológiai szempontból. „Megszabtunk egy határidőt: március 10-ig a polgármesteri hivatalnak készítenie kell egy intézkedési tervet, hiszen az önkormányzat felelőssége a probléma megoldása” – mondta Tar Gyöngyi.

Mint időközben kiderült, a panaszos – aki egyébként szerkesztőségünknek is írt – az egészségügyi igazgatóság mellett a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél, a vízügyi igazgatóságnál, illetve a Hargita Megyei Környezetőrségnél is panaszt tett. Utóbbi munkatársai a minap végeztek ellenőrzéseket Kászonaltízen. Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője érdeklődésünkre elmondta, az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a polgármesteri hivatal egy olyan vízellátó-, és szennyvízcsatorna-hálózatot működtet, amely nincs engedélyeztetve.

„Ez azt jelenti, hogy a rendszer nincs leszabályozva környezetvédelmi szempontból. Az ülepítőt még a ’70-es, ‘80-as években építették, de akkor még mások voltak az előírások, a mai törvények már azokat az eljárásokat nem engedik meg. Az ülepítő jelenleg egy szennyezőforrás, ugyanis van egy kifolyása a Kászon-patakába. A polgármesteri hivatal ezért büntetve volt: az ellenőrző aktát aláírták, és ki lesz küldve a büntetőjegyzőkönyv. A büntetés értéke 30 ezer lej” – emelte ki Balla Izabella.

A környezetőrség vezetője hozzátette, mivel a bírsággal nem oldódik meg a probléma, előírásokat is szabtak az önkormányzat számára. „Előírtuk, hogy a szolgáltatást engedélyeztetni kell környezetvédelmi szempontból, illetve a szennyezést meg kell szüntetni. Az ülepítőből csak szippantani lehet, a kiszippantott szennyvíz pedig egy engedélyeztetett víztisztítóba kell kerüljön. A szennyvizet, amíg elindul a helyi szennyvíztisztító működtetése, el kell szállítani a legközelebbi szennyvíztisztítóhoz. Persze a szállítást is engedélyeztetni kell, de a lényeg az, hogy a szennyvíz megfelelő helyre kerüljön: a patakba kiengedni nem lehet. Egyébként ha nem szolgáltatna a polgármesteri hivatal, akkor nem lenne engedélyköteles, de így igen. A 3600-as számú CAEN-kód alatt folytatott aktivitást kell engedélyeztetniük, ez a víz befogására és szolgáltatására vonatkozik. Emellett a 3700-as számú CAEN-kód alatt futó tevékenységet is engedélyeztetni kell a szennyvízgyűjtés miatt. Mindezekre a legutolsó határidő március 30, eddig kötelesek jelezni felénk, hogy milyen intézkedéseket hoztak, hogyan oldották meg az előírt feladatokat” – magyarázta Balla Izabella.

András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere megkeresésünkre elmondta, az ellenőrző szervek a munkájukat végzik, ezért nem tud haragudni. „Ebben az országban több az ellenőrző szerv, mint akiket ellenőrizni kell. Kaptunk egy bírságot, de hogy ki tudjuk-e fizetni, azt nem tudom, hiszen egyelőre se költségvetésünk, se pénzünk nincsen. Az ellenőrzések építő jellegűek voltak, és azt szorgalmazták, hogy találjunk egy megoldást. A csatornahálózattal kapcsolatosan nem látok nagy problémát, ugyanis azon régóta dolgozunk, de a vízhálózat kialakítása nem csak az önkormányzat döntésétől függ. Az a baj, hogy magát a szolgáltatást kell engedélyeztetni a CAEN-kódok szerint, de egy önkormányzat nem tud CAEN-kód szerint szolgáltatni. Erre az országra jellemző, hogy egyik törvény elvágja a másikat, ez áll fent most is. Mindenféleképpen az előírások szerint próbálunk eljárni, és dolgozunk az ügyön” – hangsúlyozta András.