Ettől féltek: többet kell fizetniük a kevesebbért

Balázs Katalin 2017. február 27., 09:05

Számos, távhőszolgáltatást igénybe vevő gyergyószentmiklósi család akár 100–150 lejjel is magasabb fűtésszámlát kapott januárra, mint decemberre. Mindezt úgy, hogy a hőszolgáltató az év első hónapjában csökkentett üzemmódra kapcsolt.

– Idézzük fel, mit is jelentett a januári csökkentett üzemmód a gyergyószentmiklósi fűtésszolgáltatásban.

– A többi hónapokhoz képest, amikor nyolcvan Celsius-fok fölötti volt a kazánházból kimenő víz hőmérséklete, januárban hatvan fokos víz ment a fogyasztók felé. Ennek oka, hogy nem állt rendelkezésünkre az az összeg, amivel a megfelelő mennyiségű és minőségű üzemanyagot meg tudtuk volna vásárolni. Decemberhez képest januárban jóval hidegebb volt, így csak akkor tudtunk volna nagyobb mennyiségű fát beszerezni, ha mindenki törleszti a számla értékét.

– Ez a kérdés februárra megoldódott, hogy normál üzemmódra visszatért a szolgáltató?

– Megoldás nincs, csak azzal van szerencsénk, hogy nincs annyira hideg, mint az előző hónapban. Nagyok a kintlévőségek, a fogyasztóink össztartozása elérte a 4 millió lejt, ebből 3,5 millióval a lakosok adósok, a többivel cégek, intézmények.

– Hogy van az, hogy kevesebb fűtés mellett magasabb árak jelennek meg a januári számlákon?

– Attól függetlenül, hogy nem nyolcvan, csak hatvan fokos víz megy ki a kazánháztól, attól egy bizonyos hőmennyiség elhasználódik. Ha hidegebb van kint, ugyanazt a lakást csak alacsonyabb hőmérsékletre lehet felfűteni ugyanazon hőmennyiséggel. Attól is függ a számlaérték, hogy a lépcsőház lakói hogyan döntöttek, a reggel-esti fűtés helyett kérték-e a hőszabályzók átállítását egész naposra. Egyébként a januári számlaértékek átlagban csak egy picivel nagyobbak, mint az elmúlt évek hasonló időszakában.

– A víz hőmérsékletével is gondok voltak ebben a hónapban. Hogyan történt a „langyos víz” kiszámlázása?

– Mi azt a hőmennyiséget számlázzuk, amit a lakók elhasználnak. Tehát, ha nekik nem volt megfelelő hőfokú a vizük, nem fizettek a hidegért. Nem a kifolyt vizet számlázzuk, annak fokát méri le az óra. Ráadásul 10 százalékos kedvezményt is adtunk januárban a meleg vízre.

– Miért tartották indokoltnak a kedvezményadást abban az időszakban, amikor épp az üzemanyag-beszerzéssel voltak gondok?

– Az elmúlt években is igyekeztünk a lakókkal egy olyan kapcsolatot tartani, ami normálisnak tekinthető. Ahol problémák voltak, igyekeztünk megoldani. Ebben az esetben is, tudva, hogy gondok vannak, igyekeztünk az embereknek ezt a komfortérzetet biztosítani.

– Mit tehet az a fogyasztó, aki úgy érzi, a számla értéke nem a valóságot tükrözi?

– Az ügyfélszolgálatnál kell jelentkeznie. Ha írásban tesz le kérést ennek tisztázására, akkor írásban fog választ kapni. De lehet szóbeli tisztázást is kérni, a kolléga meg tudja nézni, mennyit mutatott a lépcsőházi óra, hogyan történtek a visszaosztások, el tudja magyarázni, az ő számlája miből tevődik össze. Akár újraszámolásra is van mód, leellenőrizzük az órákat... mindent megteszünk azért, hogy a helyzetet tisztázzuk. Hat éve szolgáltatunk, semmiféle problémánk nem volt, ez most egy kellemetlen helyzet, ezért is hangsúlyozom, bárkinek szívesen elmagyarázzuk, ha hozzánk fordul kérdésével.

– Kell-e valamire számítani ebben a hónapban?

– Már csak egy pár nap van hátra februárból, reméljük, semmi különleges nem történik. Március elején pedig átadjuk a hőszolgáltatást az önkormányzatnak.