Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Kömény Kamilla 2017. február 22., 17:24

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Fotó: Gecse Noémi

Több éves várakozás után fogtak neki még 2014-ben Csíkpálfalva egyik legnagyobb értékű infrastrukturális beruházásának, amely révén leaszfaltozhattak 7,5 kilométernyi községi utat, illetve felújítottak két kultúrotthont, továbbá napközi otthonos óvodát építettek.

A 2,5 millió euró értékű munkálatot két részben vitelezték ki: az utak feljavítását még az eredeti határidőre – 2015 augusztusáig – sikerült megvalósítaniuk, míg a pálfalvi és delnei művelődési házak tatarozását, bővítését és a szintén delnei napközi építését csak meghosszabbított határidőre sikerült elvégezni – foglalta össze érdeklődésünkre Ferencz Csaba. Csíkpálfalva polgármestere hozzátette, jövő héten viszik a teljes elszámolást Gyulafehérvárra.

A késlekedés okával kapcsolatban megtudtuk, a kivitelezés során fény derült tervezési hibákra, emiatt módosítani kellett a terveken, de ahogy az elöljáró fogalmazott „ami közbejöhetett, az mind összejött”. Ennek ellenére a végeredményt tartja fontosnak, azt, hogy most már megfelelő környezetben tanulhatnak az óvodások, illetve a művelődési ház is funkcionális térré alakult.

A pálfalvi kultúrotthont Szent Pál ünnepén áldották meg és adták át hivatalosan egy kulturális műsor keretében, a delnei művelődési házat pedig szombaton avatják, a község 18 éveseinek köszöntő ünnepsége és egy kiállításmegnyitó révén vehetik használatba a helyiek. A kultúrotthonokban teljes külső-belső feljavítást, illetve bővítést is végeztek, így a nagyterem mellett többek között megfelelő illemhelyek, öltözők, próbatermek, klubhelyiségek is kialakításra kerültek – avatott be a községvezető.

„Már december elején átadta az építő a napközi otthonos óvoda épületét, így azt már decemberben használatba vehették a legkisebbek” – ismertette a napközi otthonnal kapcsolatos munkálatok befejeztének idejét Ferencz Csaba. Mint kifejtette, jelenleg az óvodai csoportból – amelynek többsége delnei gyermek – 17-en vették igénybe a napközis szolgáltatást. Az épületben tanulnak ugyanakkor a helyi előkészítő osztályos tanulók is. Mint a polgármester rámutatott, a pályázati kiírás értelmében oda kellett tervezni a napközit, ahol a településen legnagyobb volt a gyermeklétszám. Emellett Delnére mindenképp jól jött egy óvodaépület, mivel korábban az iskolában tanultak az óvodás gyermekek is.

A községvezető beszámolt arról is, hogy a felújításokkal, bővítésekkel szerették volna az épületek funkcionalitását megnövelni. Az elhúzódó munkálatok alatt a helyiek, néptáncosok, színjátszók egyaránt hiányolták a feljavítás alatt álló épületeket. Az több éves várakozás után viszont most már korszerű helyiségeket vehetnek használatba.