Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Fülöp-Székely Botond 2017. február 20., 19:06

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Fotó: Barabás Ákos

A sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően nagyjából 300 ezer euró értékben végezhetnek bővítési munkálatokat a nyikómalomfalvi víztisztító állomáson, ahonnan tavaly nyáron egy meghibásodás miatt a környezetre káros anyagok kerültek a Nyikó patakba – tudtuk meg Kovács Lehel farkaslaki polgármestertől. Mint mondta, már folyamatban van a kivitelezési tervek elkészíttetéséhez szükséges közbeszerzési eljárás dokumentációjának összeállítása.

Amint a tervek elkészülnek, az építkezést elvégző cég kiválasztása érdekében licitet hirdetnek. A bürokratikus eljárások sok időt vesznek igénybe, ezért még pontosan nem tudni, mikor kezdődhet el a kivitelezés – közölte a tisztségviselő. Reméli, hogy már idén ősszel nekifoghatnak a munkának. Az elképzelések szerint a korszerűsítés eredményeként lényegesen megnő a szennyvíztisztító kapacitása, ráadásul biztonságosabb is lesz környezetvédelmi szempontból. Két részleg lesz, ahol megtisztítják a vizet, így ha az egyiknél meghibásodás történik, a másik akkor is el tudja látni a feladatot.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte, hogy a vízügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi a malomfalvi szennyvíztisztítóból távozó víz minőségét, és a nyári incidens óta lényegesen javult a helyzet. A mérések alapján csak ritkán és nagyon kevéssel lépik át a megengedett határértékeket.

Noha Bogárfalván, Malomfalván, Székelyszentléleken és Farkaslakán nem minden utcában van kiépítve a szennyvízhálózati rendszer, a megpályázott egymillió euróból ezt is meg lehet oldani – magyarázta Kovács Lehel. Rámutatott, ha a tervek megvalósulnak, akkor a községben lévő háztartásoknak közel hetvennégy százaléka rá lesz csatlakoztatva a rendszerre. Fontosnak tartja, hogy mielőbb befejezzék ezt a munkát, hiszen aszfaltozni is szeretnének az említett településeken.