Jól megnőtt a szemétdíj Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin 2017. február 17., 17:27

A helyi határozat érvénybe lépésétől módosul a köztisztasági szolgáltatás díja Gyergyószentmiklóson – erre szavazott igennel csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Több tényező is hozzájárult a jelentős ármódosításhoz.

Fotó: Pethő Melánia

A korábbi 5,4 lej helyett minden gyergyószentmiklósi lakos havonta 6,91 lejes szemétdíjat kell fizessen. A jogi személyek köbméterenként eddig 81,5 lejt fizettek, pár nap múlva már 107,17 lejt számláznak nekik. Az építkezési hulladék díja is ugyanilyen arányban változott: 69,6 lejről 96,85 lejre köbméterenként.

Az idei adótörvénykönyv áfacsökkentési előírása miatt több közszolgáltatás árának módosítására is sor került a tanácsülésen. A hulladékkezelés tekintetében viszont nem egyszázalékos csökkenés került a határozatba, hanem jelentős növekedés. Ennek oka, amint Nagy Zoltán polgármester előterjesztésében elmondta, a szolgáltatási szerződés megkötésétől nem volt ármódosítás, annak ellenére, hogy például az országos minimálbér jelentősen növekedett. Tizenkilenc százalékkal növelné tehát a szolgáltató, az RDE a hulladékkezelési díjat. A drágítás oka az is, hogy újabb árképző tényezővel kell szembenéznie a hulladékkezelőnek: módosultak a környezetvédelmi szabályozások, idéntől tonnánként nyolcvanlejes speciális illetéket kell fizetni a lerakóba kerülő háztartási hulladék után, ez pedig tovább növeli a díj összegét.

Nagy Zoltán azt is elmondta, az Európai Unióval szemben Romániának is vállalásai voltak a környezetvédelem terén. Ezeknek nem tudva eleget tenni, hamarosan újabb illetékkel is számolni kell. Fontos lenne tehát minden lakosnak figyelnie a szelektív hulladékgyűjtésre, és ebben a városvezetés is aktívabb részvételt tervez, diákságot célozva meg, általuk juttatva el az üzenetet a szülőknek.