Jégkarnevált tartottak Gyergyócsomafalván

Tamás Gyopár 2017. február 17., 16:22

196 gyermek öltött jelmezt a hagyományos gyergyócsomafalvi jégkarneválon. A katicabogártól kezdve a fogkrémen át a bűvös kockáig ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe bújva korcsolyáztak csütörtökön a Köllő Miklós iskola tanulói.

Fotó: Tamás Gyopár

Farkas Erika és Jánosi Annamária tanítónők szervezték idén is a jégkarnevált. Az előkészítősöktől negyedikesekig mindenki farsangi-jelmezbe bújt. Míg korábban díjazták a legötletesebb jelmezeket, tavaly óta változtattak. Nem csoda, hiszen tegnap nem is lehetett volna eldönteni, kik kapják az első díjakat, mitől ötletesebb egy otthon készített minon-, mint egy szerzetes-, vagy egy „égő” gyertya-jelmez? Eredeti ötletekből nem volt hiány a gyermekek és nézők örömére. Így minden kicsinek egyformán járt emléklap, üdítő, édesség.

Az utóbbi napokban a csomafalvi szülők, nagyszülők kreativitásukat latba vetve ragasztottak, varrtak, hogy a gyermekek, unokák vágyát teljesítsék, elkészüljön az áhított jelmez. Nem újszerű a jégkarnevál megszervezése, hiszen a jelenlegi szülők is emlékeznek gyermekkori jégkarneválokra. Többen is állítják, a 70-es évek elején már biztosan megszervezték a télűző mulatságot. Bár volt olyan év is, például a tavalyi, amikor a helyi művelődési házban állt a bál, mert az időjárás miatt csak úszni lehetett volna a jégpályán.

Nemcsak jelmez, jég is kellett a karneválhoz. Ambrus Ignác, egykori jégkorongozó Gyergyószentmiklóson edzi a gyermekeket. Ha tehetné, még több csomafalvi kicsivel megszerettetné a korcsolyázást, a jégkorongot, így érthető, hogy a csomafalvi pálya önkéntes mindenese. A karnevált megelőző napon éjfélig csinálta a jeget segítségével, de szülők, vállalkozók, önkéntes tűzoltók, magánszemélyek is támogatói voltak a rendezvénynek, hiszen összefogásuk nélkül nem állhatott volna a bál, és nem lett volna meleg az öltözőkben. A pálya mindenese egyenként segítette a gyermekeket, hogy a lépcsőfokokon balesetmentesen közlekedjenek, mielőtt a pályán bemutatták jelmezüket, majd futólag egy-két javaslatot adott a korcsolyázó hercegnőknek, vagy éppen Zorróknak, hogyan is haladjanak szakszerűbben a jégen.

Míg a kicsi „bambizókat” segítette, kérdésünkre elmondta, bár a jég biztosított, jobban is kihasználhatnák a gyermekek a Délhegy Sportklub által működtetett pályát. Gyergyószentmiklósra viszik edzésekre a nagyobb gyermekeket, igaz, sokkal kevesebben jégkorongoznak, mint korábban. Az óvodáskorúak közül akad, aki ismerkedik a hokival, és időnként tucatnyian részt vesznek az edzésen, utcahokit is meghirdettek kedvcsinálóként, 17 órától gyermekeknek, 18-tól felnőtteknek, ám a nagy hidegekben kevés volt az érdeklődő. Volt öregfiúk mérkőzése, és délutánonként 3–5 óra között szabadkorcsolyázási lehetőség is van mindmáig. Szülők is csatlakoznak a véleményéhez, hogy a múltban jobban kihasználták a pálya adta lehetőséget. Volt olyan év, hogy a jégkarnevált osztályok közötti bajnokság követte, s egy 1995-ben szervezett sikeres nőnapi kupát is felemlegettek. Ilyentájt Délhegy-kupát is szerveztek régen, erre is rákérdeztünk. „A csapatok elfoglaltak, bonyolult lenne a megrendezése, így nem valószínű, hogy lesz” – tudtuk meg Ambrus Ignáctól.