Udvarhelyszéki politikusok a közösségi médiáról

Fülöp-Székely Botond 2017. február 17., 13:32

Megoszlanak a vélemények a közösségi médiáról az udvarhelyszéki politikusok körében: vannak, akik hasznosnak tartják, mások kevésbé. Többen a nyilvános, alaptalan vádaskodásoktól tartva inkább nem használják a Facebook-ot.

Fotó: Pál Árpád

Csíki helyzetképünk után néhány udvarhelyszéki politikust is megkérdeztünk, hogy vélekednek a közösségi oldalak használatáról.

Molnár Tibor szentegyházi polgármester csak böngészésre, információgyűjtésre használja személyes Facebook-profilját, ő maga nem igazán oszt meg bejegyzéseket, és nem is kommentálja másokét. Mint mondta, ez a felület alkalmat ad az alaptalan vádaskodásokra, és sokszor fölösleges viták alakulnak ki, ezért is nem használja ezt a fajta kommunikációt. Hozzátette: ettől függetlenül személyesen szívesen fogad bárkit, aki megosztaná panaszát, esetleges meglátását egy-egy problémával kapcsolatban. A polgármesteri hivatal üzemeltet egy oldalt, ám azt csak közhasznú információk közlésére használják.

István Adrián székelyderzsi polgármester szerint hasznos a közösségi média, mivel azonban munkájából adódóan nagyon elfoglalt, ritkán nyílik alkalma azon kommunikálni. Ennek ellenére ott is el lehet őt érni, ha valakinek megbeszélnivalója van vele.

Magánszemélyként nem szívesen facebookozik Nagy Attila zetelaki polgármester, közszereplőként viszont annál inkább. Éppen ezért a hivatal két profilt is létrehozott, amelyet közérdekű információk, eredmények, problémák, tervek közlésére használnak. A tisztségviselő úgy véli, hogy az információ hatalom, így a közössége számára fontos híreket nemcsak olvassa, hanem igyekszik is megosztani mindenkivel. Hasznosnak tartja ezt a fajta kapcsolattartást a lakosokkal, hiszen azt tapasztalja, hogy egyre többen reagálnak bejegyzéseikre, és a privát üzenetben való megkeresések száma is növekszik. Ezekre egyébként igyekeznek mielőbb reagálni. Mint mondta, előfordulnak olyan esetek is, amikor valaki nyomdafestéket nem tűrő módon üzenget a számítógép képernyője elől, „ami nem a legjobban eső dolog”, ám ezekre a panaszokra is válaszolnak a lehető legkulturáltabb módon.

Főleg a községből elszármazottakkal való kapcsolattartás szempontjából fontos a közösségi média – magyarázta Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester, aki személyes profilját használva intenzíven jelen van a Facebookon. Többnyire a községgel kapcsolatos híreket, illetve az általa készített fényképeket osztja meg. A fotókon sokszor tájképek, illetve a község lakói is megjelennek, amiről eddig csak pozitív visszajelzést kapott. Bálint rámutatott, panaszokkal is fordulhatnak hozzá a lakók az interneten, de csak a civilizáltan megfogalmazott üzenetekre reagál. Fontosnak tartja, hogy a közügyeket szétválassza személyes dolgaitól, ezért azon gondolkodik, hogy a polgármesteri hivatalnak készítsenek egy Facebook-profilt, ahol közhasznú információkat oszthatnak meg a lakosokkal, hitelesen és gyorsan. Hangsúlyozta, a közösségi média maximum kiegészítheti a személyes kapcsolattartást, hiszen az mindennél fontosabb. Meglátása szerint nagyon hatásos lehet ez a kommunikációs forma például politikai célok elérésében is, bár ő ezt még nem próbálta.

A közösségi média helyett inkább a sajtóhoz fordul, ha közérdekű információkat szeretne megosztani Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki hitelesebbnek és jobban követhetőnek tartja ezt a közlési módot. Ő is rendelkezik Facebook-profillal, ám ezt csak böngészésre használja, ritkán ír bejegyzéseket vagy oszt meg tartalmakat. Utóbbit azért is veszélyesnek tartja, mert rengeteg az álhír, és egy ilyen megosztása miatt saját hitelét is rombolhatja. Közölte, a közösségi médián keresztül is el lehet érni őt, ha valaki problémákról vagy javaslatokról értesítené, de jobban szereti a telefonos megkeresést, éppen ezért telefonszáma is nyilvános. Hozzátette, az Instagramot is használja, mivel ott könnyebb a böngészés, és egy közölt fotó sokszor többet jelent bármilyen bejegyzésnél. Sebestyén Csaba parlamenti képviselő eddig még nem regisztrált egyetlen közösségi oldalon sem. Mint mondta, bár gondolkozik egy Facebook-profil készítésén, eddig nem volt szüksége rá, hiszen személyesen tartotta a kapcsolatot az emberekkel.