Komplett felújítanák a Hargitafürdőre vezető utat

Székelyhon 2017. február 16., 21:53

Kiírják a közbeszerzési eljárást a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei út felújításának tervezésére. A kivitelezéshez, mely jelentős összegbe kerül, kormányzati támogatást is szeretne a megyei önkormányzat.

Fotó: Gecse Noémi

A 138A jelzésű megyei út öt kilométeres szakasza a 13A jelzésű országutat köti össze a Csíkszeredához tartozó Hargitafürdővel. Az út évtizedekkel ezelőtt betonburkolatot kapott, de ez mostanra alaposan megrepedezett, töredezik, a keletkező kátyúkat pedig rendszeresen aszfalttal tömik be a nyári útkarbantartások idején. A teljes felújításhoz most kiviteli tervet készíttet a megyei tanács – tudtuk meg Borboly Csabától. A megyei önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy a tervezéshez szükséges közbeszerzési eljárást csak az állami, majd a megyei költségvetés elfogadása után tudják meghirdetni, ha nem sikerül jogi alapot találni addig is az ideiglenes beruházási lista kiegészítésére az elkövetkező napokban – ehhez szükséges a kedvező jogi szakvélemény is.

„A beruházás értékéről a tervezés első szakaszának lezárultával, a munkálatokat jóváhagyó dokumentáció elkészülte után tudunk nyilatkozni, és annak alapján konzultálni fogunk a lakossággal a felújításról” – mondta Borboly a felújítás költségeivel kapcsolatos kérdésünkre. Hozzátette, nemcsak az útburkolat újulna meg, szeretnének bicikliutat is terveztetni mellé, ha a területek tulajdonosai átadják a megyei tanács köztulajdonába az ehhez szükséges telkeket. Emellett egy optikai kábel későbbi lefektetéséhez is elhelyeznék a talajban a védőcsövezést.

Az elnök szerint, ha minden a tervek szerint halad, akkor akár nyárra kész lehet a terv. „Ezt követi a kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárás kiírása, ami a legjobb esetben is csak kora ősszel zárulhat le, és esetleg neki tudunk fogni a munkálatoknak. Ez attól is függ, hogy a kormány Országos Helyi Fejlesztési Programjából (PNDL) vagy saját forrásból fedezzük a beruházás költségeit. Mi szeretnénk kormányzati forrásból fedezni, ehhez várjuk mindenki segítségét, hogy a kormányt erről tudjuk meggyőzni. Várhatóan ennek az útnak jelentős lesz a kivitelezési értéke, figyelembe véve, hogy a betonlapokat vagy el kell szállítani és megsemmisíteni, vagy összetörni, vagy újraalapozni, így egy átlagos megyei út felújításához szükséges pénznek akár két-háromszorosa is lehet az összeg” – hívta fel a figyelmet Borboly, aki lakossági javaslatokat is vár azzal kapcsolatban, hogy a képviselők, szenátorok közbenjárása mellett milyen módon lehetne meggyőzni a kormányt a támogatás szükségességéről. Szerinte szükség lenne a télisport-szakszövetségek és a vendéglátósok támogatására is az ügyben.