Ha azt hiszi, járt már igazán csúszós úton, lehet, hogy téved

Fülöp-Székely Botond 2017. február 16., 19:49

Vastagon lejegesedett az út egy része az udvarhelyszéki Ábránfalva területén. Kányád község polgármestere csütörtök délutáni megkeresésünkkor még nem tudott az esetről, de azt ígérte, utánanéz és megoldást keres a problémára.

Fotó: Barcsa István

Tőlünk értesült a jéggé fagyott útról György Sándor polgármester, aki szerint rendhagyó esetről lehet szó, hiszen eddig nem voltak hasonló problémák Ábránfalván. Úgy véli, az említett utca végén lévő kútnál történhetett a fagyás. Egy idős gazda ugyanis gyakran itatja ott állatait, és korábban már előfordult, hogy elfelejtette lekapcsolni a vályú feltöltéséhez használt motoros pumpát, a víz pedig az utcára folyt. Az elmúlt napokban ez fagyhatott rá az útra, vagy az olvadás miatt feltelt sáncokból kifolyó víz. A polgármester azt ígérte, kimennek a helyszínre és megoldják a problémát, amennyiben a jég valóban veszélyezteti a közlekedést.

György Sándor elmondta, az utóbbi időben több gondot is okoztak a fagyok a községhez tartozó falvakban, ugyanis folyamatosan elfagytak az ivóvízhálózat vezetékei. Beszélgetésünkkor is éppen egy ilyen esethez sietett Homoródszentlászlóra. Egy alkalommal megtörtént, hogy a mentőautó is elakadt a sárban, amikor Ábránfalvára tartott – jegyezte meg a falu útjainak állapotával kapcsolatban.

Emlékeztetett, hogy 2015-ben lekövezték az utat, és sáncokat ástak, így elfolyik az esővíz és a hólé is, zavartalanul lehet közlekedni. Télen folyamatosan eltakarítják a havat, illetve csúszásgátló anyaggal is megszórják az utat, így nincs gond annak járhatóságával. A polgármester hozzátette, ezen a télen több autós túlságosan is kihasználta ezt, és a sáncban kötött ki.

Egyébként korábban a szintén Kányád községhez tartozó Homoródszentlászlót is nehezen lehetett megközelíteni autóval, de ott is javítottak az útviszonyokon – tette hozzá György Sándor.