A zöldség és gyümölcs ára emelkedett a legjobban

Iszlai Katalin 2017. február 16., 19:00

Jócskán megemelkedett idén a zöldségek és gyümölcsök ára, a csíkszeredai fogyasztók szerint ez meg is látszik a pénztárcákon. Ettől függetlenül így is megvásárolják a szükséges termékeket, de remélik, már nem lesz újabb drágulás.

Fotó: Gecse Noémi

A zöldségek és a friss gyümölcsök drágultak leginkább januárban az előző hónaphoz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett felméréséből. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a friss zöldségek és a zöldségkonzervek ára 5,82 százalékkal emelkedett januárban, míg a friss gyümölcsökért 4,36 százalékkal fizettünk többet. A friss termékek ára februárban tovább növekedett.

Csütörtöki látogatásunkkor a csíkszeredai zöldségpiacon gyümölcsöket és zöldségeket árusító Schulleri Hajnalka arról számolt be, hogy az árak január közepétől folyamatosan emelkednek. „Termékenként változó, de körülbelül 0,50 bani és 2 lej közötti drágulás figyelhető meg. Vannak vásárlók, akik szóvá teszik, és panaszkodnak emiatt, de mégis ugyanúgy megvásárolják az árut” – mondta Schulleri Hajnalka.

Nemcsak a piacon, a bevásárlóközpontokban is emelkedett a zöldségek és gyümölcsök ára, ám a nagyáruházak kínálatát jócskán befolyásolják az akciós ajánlatok. Így fordulhatott elő például az, hogy a kígyóuborka csütörtökön az egyik helyen 2,39 lejbe került kilónként, másutt pedig 14,29 lejbe.

Hiába a nyugdíjemelés

A piacon vásárló csíkszentgyörgyi Nyírő Enikő érdeklődésünkre elmondta, ritkán vásárol gyümölcsöt és zöldséget, de az áremelkedés mindenképp érzékelhető: noha a mostani drágulást még megbírják, reméli, nem emelkednek tovább az árak. A piacon egy csíkszeredai férfival is beszélgettünk, aki elmondta, ritkán vásárol a piacon, hiszen az üzletekben is megtalálja ugyanazt. „A drágulást mindenki megérzi. Hiába emelték meg a nyugdíjat” – tette hozzá. A nagyáruházakban vásárlók is mind egyetértettek azzal, hogy meglátszik a pénztárcákon az árak növekedése. A csíkszeredai Kopacz Rozália és férje elmondása szerint nyáron leginkább a piacon szerzik be a friss termékeket, az év ezen szakaszában azonban a bevásárlóközpontokat választják. „Érződik a drágulás, de mivel lehetőség van válogatni, mégis a jobb minőségű termékeket választjuk. Az az igazság, hogy nagyon be kell osztani a pénzt” – tette hozzá Kopacz Rozália.