Csak Hargita megyéből közel 15 ezren jelentkeztek a felolvasásra

Péter Beáta 2017. február 16., 18:43

Csütörtök délig közel 26 ezer személy jelezte, hogy bekapcsolódik a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár főszervezésében február 21-én zajló nemzetközi felolvasómaratonba, amelyen ezúttal a száz éve született Szabó Magda műveiből olvasnak fel.

Fotó: Gecse Noémi

Nagy az érdeklődés a megyei könyvtár által megszervezendő felolvasómaraton iránt, intézmények, szövetségek, egyesületek, olvasókörök, baráti társaságok tagjai és egyéni felolvasók is bekapcsolódnak az eseménybe. Noha még van pár nap a rendezvényig, és az előző évek tapasztalataiból ítélve még aznap is sokan kapcsolódnak be, mostanáig közel 26 ezren jelentkeztek.

Romániában tizennégy megyéből jelezték részvételi szándékukat: Arad, Bákó, Beszterce, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Maros, Szatmár, Szilágy és Temes megyékből. Hargita megyéből közel 15 ezren, Maros megyéből 4600-an (bekapcsolódik a Marosvásárhelyi Rádió is a felolvasásba, itt színészek, irodalomtörténészek olvasnak fel és beszélgetnek Szabó Magdáról), Bihar megyéből 1700-an, Kovászna megyéből pedig 1300-an.
Hargita megyében Csíkszeredából jelentkeztek a legtöbben, 2674-en, Székelyudvarhelyről 2231-en, Székelykeresztúrról 1335-en, Gyergyó vidékéről pedig közel kétezren.

A felolvasómaratonhoz további hét országban is csatlakoznak. Magyarországon Egerből, Vácról, Gödöllőről, Királyhegyesről, Csanádpalotáról, Debrecenből, Bajáról, Nagyhalászról, Albertirsáról és Budapestről több mint ezerötszázan olvasnának a maraton napján. Egyéni felolvasók jelentkeztek Németországból, Svédországból, Szlovákiából (mintegy 490-en), Belgiumból, Angliából, Írországból.

A rendezvény központi helyszíne a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár – itt délelőtt tíz és délután hat óra között olvasnak fel Szabó Magda műveiből –, de bárhol megtartható a felolvasás, osztálytermekben, klubokban, illetve akár otthon is. A szervezők kérik a csatlakozni vágyókat, hogy előzetesen jelentkezzenek be a rendezvényre. A korábbi évekhez hasonlóan a felolvasók névre szóló könyvjelzőt kapnak ajándékba. A feliratkozás online történik, a jelentkezési űrlap a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, jobb oldalt a Szabó Magda-felolvasómaraton – 2017 ablakra kattintva tölthető ki. Kapcsolattartó Török Edit (tel.: 0753 073 489).

A szerzőről

Szabó Magda (1917–2007) a magyar irodalom huszadik századi klasszikusa, számtalan irodalmi díj kitüntetettje, Kossuth-díjas és Femina-díjas író. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Életművében bármely korosztály találhat magának kedvére valót, témái egyetemesek, a világ bármely pontján élő olvasóhoz szólnak. „Karcos” stílusát csak (meg)szeretni lehet – vélik a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai.