Még jó, hogy nem sürgősség miatt indultak Csinódba – elakadtak a rossz megyei úton

Molnár Rajmond 2017. február 16., 17:16

Gödörben akadt el szerdán a Hargita Megyei Vöröskereszt szolgálati autója a 123-as jelzésű megyei út Csíkszentmárton és Csinód közötti szakaszán. A járművet egy teherautó vontatta ki. Az út Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe tartozik.

Fotó: Hargita Megyei Vöröskereszt Facebook-oldala

Zsigmond Éva, a megyei vöröskereszt elnöke érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen járnak a távolabbi, eldugottabb falvakba cukorszintet- és vérnyomást mérni, vagy kötszereket és egyéb egészségügyi fogyóanyagot szállítani a betegek részére. Szerdán is e célból indultak el, de a rossz útviszonyok miatt egy nagy kátyúban akadt el az autójuk, amelyet egy teherautó vontatott ki.

„Életveszélyes, ami ott van. Az út olyan, mint egy jégpálya. S bár vannak jó szakaszai, de ahol gödrök vannak, eltűnik bennük az autó kereke. Ilyen körülmények között ott dolgozni, járni lehetetlen” – fogalmazott Zsigmond Éva.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója arról számolt be, hogy ha egy mentőautó elakad a rossz útviszonyok miatt, akkor az adott település önkormányzatával kapcsolatba lépve kérnek segítséget. „Tapasztalatom szerint a csinódi útszakaszon általában tavasszal vannak gondok, utána járható. A mentőszolgálat járművei még sosem akadtak el ott, viszont mi négykerék-meghajtású autókkal járunk azon az útszakaszon. Nehezen megközelíthető településeknél használjuk a négykerék-meghajtású mentőautókat” – közölte a mentőszolgálat vezérigazgatója.

FRISSÍTÉS – Beavatkoznak a csinódi úton

Feltörik pénteken a csinódi 123-as jelzésű megyei úton keletkezett jeget, és elvezetik az úttestre folyó vizet a Viaduct kft. munkatársai – ígérik közleményben a megyei önkormányzat sajtószolgálatától. Mint tudatják, a nagysúllyal közlekedő teherautók miatt beszakadt kishídnál folyik a víz az úttestre, és ugyancsak a kamionok által kivájt járatok miatt nem tud elfolyni a víz az úttestről, amely így megfagyva veszélyezteti a közlekedést. Ezzel kapcsolatban a megyei önkormányzattól már kiküldtek egy felszólítást a rendőrségnek, közbirtokosságoknak és a polgármesteri hivataloknak, hogy 3,5 tonna fölött csak engedéllyel rendelkező járműveket engedjenek az említett szakaszon közlekedni. Egyébként eddig ilyen engedélyt csak hármat váltottak ki.

Ami a hóeltakarítást és csúszásmentesítést illeti, a közleményből kiderül, hogy hármas kategóriájú útról van szó, ahonnan 48 órán belül kell eltávolítani a havat.