A tanfelügyelőségen belátták, jobb, ha magyar igazgatója van a koronkai iskolának

Hajnal Csilla (R) 2017. február 16., 16:35

Ismét magyar igazgatója van a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskolának. Maria Kozak főtanfelügyelő az intézményben régóta tanító, illetve a helyi közösséget jól ismerő Kovács Emmát nevezte ki ideiglenesen a tisztségre.

A mintegy kilencven százalékban magyar többségű iskola élére januárban román pedagógust neveztek ki, aki nem értett magyarul. A tanügyi törvény viszont előírja, hogy a vegyes tannyelvű iskolákban az egyik vezetőnek kötelessége beszélnie a kisebbség nyelvét. Mivel a koronkai tanintézetben nincs aligazgató, ezért itt az igazgatónak kell ismernie a magyar nyelvet. A szülők nyomására azonban a főtanfelügyelő úgy döntött, leváltja az ideiglenesen kinevezett Daniela Corina Rațut, és helyére Kovács Emmát nevezi ki, amíg ismét megszervezik a versenyvizsgát.

„A tanfelügyelőség legújabb döntése elvi síkon tükrözi a kéréseinkben megfogalmazottakat, és a mesterségesen kialakult feszült helyzetet ezennel megszünteti” – fogalmaznak a szülők lapunkhoz elküldött közleményükben. Ugyanakkor nehezményezik, hogy a tanfelügyelőség bár többször is konzultált a község polgármesterével, a szülői bizottsággal és a koronkai tantestület javaslatáról is értesült, döntésének meghozatalában figyelmen kívül hagyta a helyi közösség elképzelését a kinevezendő igazgató személyét illetően. A javaslatban ugyanis Dósa Ibolya volt igazgató neve szerepelt.

Ezután is figyelemmel kísérik majd a tanfelügyelőség iskolájuk életét befolyásoló döntéseit, és remélik, hogy a Tholdalagi-iskola működése a koronkai gyerekek javára, a közösség építésének jegyében fog történni, és ebben a tanfelügyelőséggel, illetve annak vezetőségével partnerként fognak tudni együttműködni – áll a szülői bizottság által megfogalmazott közleményben.