A Hargita megyeiek csupán egy százaléka igényli a szűrővizsgálatokat

Dósa Ildikó 2017. február 16., 15:16

Hargita megyében az egy százalékot sem éri el azoknak a száma, akik igénybe veszik az egészségbiztosítási pénztár által évente egyszer támogatott állapotfelmérést. Az illetékesek az információhiány rovására írják az alacsony részvétel okát.

Fotó: Veres Nándor

„A téli szezonban kivitelezhetetlen, hogy külön foglalkozzunk azokkal, akik csupán megelőző vizsgálatra jönnek: örvendünk, ha el tudjuk látni a krónikus és akut betegeket. Viszont ha nem is abban a hónapban, amikor születtek, de mindenképpen megnézzük őket” –  közölte Kozma Gábor korondi családorvos.

Páciensei közül a 30 év körüliek igénylik inkább ezt a szolgáltatást, ők is kevesen, azonban az 50 fölöttiek jó része már krónikus betegnek számít, akik évente többször megfordulnak a rendelőben. „A páciensek tudnak róla, gondolom, a médiából, azonban kevesen jelentkeznek kimondottan ezért. Nincs időnk arra, hogy  külön mindenkit értesítsünk, a hivatalos szerveknek kellene ezt megtenniük” – véli Deák András lövétei családorvos. Hozzátette, hogy páciensei többsége felkeresi az év folyamán kisebb-nagyobb panasszal, ilyenkor ezeket a vizsgálatokat is elvégzi, a gyerekek pedig iskolakezdés előtt jelentkeznek a rendelőben. A biztosítottak jó része évente többször megfordul Nagy Levente székelyudvarhelyi rendelőjében is. Ha kell, laborvizsgálatra, máskor meg szakorvoshoz küldi őket, attól függően, mire van szükség. Elmondása szerint páciensei tudnak az állapotfelmérésről, és fontosnak is tartják elvégeztetni azt. A szokásos vérnyomásmérés mellett az 50 fölöttieknél ilyenkor vércukrot, vérképet is vizsgálnak, ellenőrzik a veseműködést, a férfiakat prosztatarákszűrésre, a nőket nőgyógyászati szakvizsgára küldik.

„Én már 80 éves vagyok, három havonta járok orvoshoz, a vérnyomásommal, a cukorral is baj van” – mesélte egy székelyudvarhelyi nyugdíjas. Családorvosa időnként szakorvoshoz küldi, ha szükségesnek tartja, azonban néha úgy megy szakorvoshoz, hogy családorvosának csak utólag szól róla. Nem hallott az ingyenes állapotfelmérésről, de elégedett az ellátásával, hiszen számíthat orvosára. Mivel egészségügyi alkalmazott, tud arról, hogy ingyen igényelheti a prevenciós vizsgálatokat az általunk megkérdezett 48 éves hölgy, azonban nem a családorvosától hallott róla, és nem is szokott ezért a rendelőbe menni. Munkahelyén kötelező elvégeztetnie több laborvizsgálatot, ezenkívül ha bármilyen panasza van, szakorvos kollégáihoz fordul. Véleménye szerint kevesen hallottak erről a lehetőségről, valószínűnek tartja, hogy sokkal többen elvégeztetnék a vizsgálatokat, ha tudnának róla.

Hargita megyében 258 618 biztosított szerepel a megyei egészségbiztosítási pénztár adatbázisában, közülük tavaly mindössze 22 205-en részesültek megelőző konzultációban, azonban többségük 18 év alatti, akik korosztálytól függően kötelező vizsgálatokon vesznek részt. A felnőttkorú biztosítottaknak már maguktól kell felkeresniük családorvosukat és kérniük az ingyenes állapotfelmérést. A 18–39 év közötti korcsoport biztosítottai háromévente igényelhetik a konzultációt, azonban azok, akiknél a szűrés folyamán krónikus betegséget diagnosztizálnak, évente jogosultak a további vizsgálatokra – tájékoztatta lapunkat a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. A megyében tavaly 100 023, 18 és 39 év közötti fiatal biztosított volt, közülük alig 736-an jelentek meg prevenciós vizsgálaton. Ezúttal harminc krónikus beteget azonosítottak. A 40 évnél idősebbek évente jogosultak a biztosító által megtérített analízisekre – vérkép, vérsüllyedés, vércukor, koleszterinszint, vérkreatininszint, prosztatarákszűrés és pajzsmirigyvizsgálat –, azonban a 107 835 személy közül mindössze 1370-en éltek a lehetőséggel. Ezeket az adatokat figyelembe véve kiderül, hogy a felnőtt  biztosítottaknak kevesebb mint egy százaléka megy állapotfelmérésre.

Ennek egyik oka a családorvosok szerint a tájékozatlanság, a biztosítópénztár és az orvosok egymásra mutogatnak. Tény, hogy főleg a téli hónapokban tele vannak a várók, az orvosok alig tartják a lépést a szezonális betegségekkel, nemhogy még az egyébként egészségesekkel foglalkozzanak. Igaz ugyan, hogy szerződés szerint kötelességük értesíteni pácienseiket a szűrővizsgálatok elvégzésének lehetőségéről, azonban ennek módja nincs meghatározva: elég az is, ha a rendelő falára kifüggesztik az értesítőt. Azok a betegek, akik az év folyamán felkeresik orvosukat, legalább egy vérnyomásmérésen átesnek, ugyanakkor elbeszélgetnek velük, így az orvos el tudja dönteni, hogy szükség van-e más vizsgálatokra – magyarázta Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

Amikor a prevenciós program megjelent, tartani kellett a vizsgálatokat a születési hónaphoz, azonban ez már jó ideje megváltozott, így bármikor elvégezhető – tette hozzá. A rendkívül alacsony részvételi adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy ez csupán azt mutatja, hányan keresték fel a rendelőket kizárólag állapotfelmérés miatt, azt nem, hány krónikus vagy akut beteget vizsgált meg tüzetesen orvosa. Hozzátette, hogy „ez nem kívánságműsor”, amiről a páciens dönthet, az orvos határoz a szükséges vizsgálatokról. „Ez a mostani formában csupán egy lehetőség, amellyel van, aki él, van, aki nem, bár a célja az lenne, hogy minél többen éljenek vele. Akkor volna igazán hatékony, ha az egészségügyi minisztérium kötelezővé tenné, és azoktól, akik nem vesznek ebben részt, megvonnák a támogatást: ameddig nem végeznék el a szűréseket, nem kapnának beutalót, ártámogatott gyógyszert” – véli Duda Tihamér.