Alcsíki egyházi kórusok találkoznak

Kömény Kamilla 2017. február 16., 12:14

Huszonkettedik alkalommal szervezik meg az Alcsíki Egyházi Kórustalálkozót a hétvégén, amelynek szervezését idén a csíkszentgyörgyi Illyés András Egyházi Kórus vállalta fel.

Fotó: Szigeti Vajk István

A találkozó szombaton délelőtt fél tizenegykor kezdődik a csíkszentgyörgyi plébániatemplomban rózsafüzér ájtatossággal, majd 11 órától ünnepi szentmisén vehetnek részt az érdeklődő hívek. A szentmisét Tamás József püspök celebrálja, a szentbeszédet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános mondja. A szertartást a Mária Rádió élőben közvetíti – avatott be Fejér István, a csíkszentgyörgyi egyházi kórus vezetője. A szentmise után két-két kórusművet hallhatnak a jelenlevők a részt vevő hét alcsíki egyházi kórus előadásában, majd egy közös éneklés következik.

Megmutatja tudását a csíkszentléleki, csíkszentimrei, csíkszentsimoni, csíkszentmártoni, csíkszentkirályi és a tusnádfürdői egyházi kórus, a végén házigazdaként fellép a csíkszentgyörgyi énekkar is. Azt követően ünnepi ebéddel zárul a program.

Mint a helyi kántortól megtudtuk, 17 éves csíkszentgyörgyi munkássága alatt harmadszorra szervezik meg a kórustalálkozót településükön. A szükséges tennivalók elvégzését Pál Vilmos Barna alcsíki főesperes, helyi plébános és a kórustagok vállalták magukra. Nagy segítséget jelent számára, hogy teljes családja segíti a munkáját, kórustagokként jelentősen kiveszik a részüket a szervezésből. Egyébként a csíkszentgyörgyi Illyés András Egyházi Kórus 1999-től működik, jelenleg 38-an énekelnek a karban.