Füst tódult a lakásokba

Pethő Melánia 2017. február 15., 16:44

Hatalmas füstöt észleltek szerdán reggel a gyergyószentmiklósi Virág negyed 41/E lépcsőházának egyes lakásaiban, azonnal értesítették a tűzoltókat a lakók. Kiderült, a kémény belseje gyúlt meg. A tűzoltóság szerint a lerakódott koromréteg okozta a tüzet.

Fotó: Pethő Melánia

Szerencsére a füstje volt nagyobb, mint a lángja annak a Virág negyedi tűzesetnek, amelyhez szerdán reggel riasztották a tűzoltókat. Az egyik lépcsősor lakásaiban érződött erősen a füst, legjobban a negyedik és a harmadik emeleten, ahol a lakók gyanították, hogy a kémény gyulladt ki. Noha a lakások többsége a távfűtéshálózatra van csatlakoztatva, és a többség nem használja az egyébként szellőztetőből átalakított füstelvezetőt, tudomásuk van arról, hogy az egyik első emeleti lakásban igen, mivel ott saját kazánnal fűtenek. A szomszédok azt is tudni vélik, hogy a kémény jó ideje nem volt kitakarítva. Ezt állapították meg a helyszínre érkező szakemberek is.

Ottjártunkkor épp a kéményt takarították a tűzoltók, és ecettel locsolták belsejében az izzó téglákat. Mint megtudtuk, azért nem vízzel, hogy ne okozzanak kárt. „Ha vizet használnánk, megrepedhetne a kémény” – magyarázta Păun Ovidiu, a gyergyószentmiklósi tűzoltóegység vezetője. Tájékoztatott, az egységhez reggel nyolc óra után érkezett a bejelentés a 112-es segélyhívószámon, hogy a szóban forgó lépcsőháznak egyik negyedik emeleti lakása füsttel telt meg. A helyszínre érkezve a tűzoltók megállapították, a füst az izzó kéményből tódult a lakásba, a tüzet pedig a kéménybe lerakódott koromréteg okozta. „A kéményt csak az egyik első emeleti lakrészben használják. A lépcsőház minden más lakása a városi fűtéshálózatra van rácsatlakozva” – mondta Păun Ovidiu.

Ellenőrzés következik

Az esettel kapcsolatosan közleményt adott ki a városháza. Ebben arról tájékoztatnak, hogy az önkormányzat katasztrófavédelmi osztályának egy bizottsága időszakosan ellenőrzi a tömbházlakások kéményeinek állapotát. Legutóbb 2013 decemberében végeztek ellenőrzést. A most begyulladt kémény állapotáról 2013. december 20-án készült elemzés, akkor mindent rendben találtak.

„Az önkormányzat felszólítja a város lakóit, hogy a törvényt betartva, legalább évente pucolják ki a használatban lévő kéményeket, és kerüljék a fűtéshálózatról való illegális leválásokat, az improvizált megoldásokat, amelyek ilyen és ehhez hasonló balesetekhez vezethetnek. A város polgármestere – a mostani ügyre való tekintettel – kérni fog egy újabb kéményellenőrzést, amelyre egy új bizottságot nevez ki. Amennyiben a bizottság azt állapítja meg, hogy nincsenek kellőképpen karbantartva a kémények, felszólítja a tömbház lakóit ezek rendbetételére, és a későbbiekben újra ellenőrzi, hogy orvosolták-e a rendellenességet” – olvasható a közleményben.