Ha böjtbe fog, ezt érdemes előtte tudnia

Hajnal Csilla (R) 2017. február 15., 16:21

A böjt fogalmát ma már nem csak szellemi gyakorlatként, vallási értelemben használjuk, sokan a tavaszi méregtelenítést is így nevezik. Suba Réka marosvásárhelyi táplálkozási és életmód-tanácsadóval beszélgettünk arról, hogy érdemes-e böjtölni.

Fotó: Boda L. Gergely

– Hasznos-e a szervezetnek a böjt? Egyáltalán mit jelent a böjtölés?

– A böjt szó tartózkodást jelent az evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Lehet teljes, ha teljesen kivonunk a táplálkozásból minden ételt és italt, vagy részleges, ha csak bizonyos élelmiszerek fogyasztásától tartózkodunk. A nagy vallásalapítók azt hangsúlyozták, hogy a böjt fontos eszköze a világ jobb megértésének, érzékenyebbé tesz a környezetünkkel és az embertársainkkal szemben. Napjainkban, a tavasz közeledtével sokan a méregtelenítéssel tartanak egyfajta nagyböjtöt, amely feltölti energiaraktárainkat hasznos anyagokkal, és megtisztítja a szervezetet. A szervezetnek valóban hasznos az, ha nincs leterhelve káros anyagokkal, ezáltal tényleg energiadúsabb lehet, viszont mivel böjtölést, méregtelenítést csak időszakosan végzünk, ezért ennek a hatásai is csak időszakosak. Miért ne tarthatna ez az állapot akár folyamatosan? Hosszú távon viszont nem tudunk böjtölni, megvonni a szervezettől az ételt meg az italt. Ezért nekünk inkább azt a szervünket kellene támogatni, amelynek a test méregtelenítése a feladata. Ez pedig a májunk. Ne vegyük el tőle a munkáját azzal, hogy helyette méregtelenítünk, inkább adjuk ezt vissza neki. Folyamatosan segítenünk kellene őt minőségi, természetes alapanyagokkal, mert ha így teszünk, a májunk megjutalmaz az energikusság, könnyedség és tisztaság élményével akár egy egész életen át. Ne rövid kúrákban, hanem hosszú időtartamú, jó életminőségben gondolkodjunk inkább, és támogassuk minden nap a májunkat.

– Hogyan érdemes böjtölni? Mi a véleményed a hashajtó teákról, gyümölcsnapok, víznapok tartásáról?

– Azzal, ha kihajtjuk az emésztőrendszerből – gyomorból, belekből – néhány nap alatt az ott régóta felhalmozódott anyagokat, még nem tudtunk hozzájárulni ahhoz, hogy sejtszinten megtisztuljon a szervezet. Ez egy hosszasabb folyamat, és az eredmények is hosszú távon fognak jelentkezni.

– Mi történik a szervezetben ilyenkor?

– Méregtelenítéskor egy erőteljes stresszhatással arra ösztönözzük a szervezetet, hogy elengedje azokat a káros anyagokat, amelyeket könnyen tárol. Ha sokáig tartjuk fent a böjtölést, az egyoldalú táplálkozás miatt hiánytünetek léphetnek fel a szervezetben, amellett, hogy az ember akár le is gyengülhet. Azok az anyagok viszont, amelyek mélyen tárolódtak a szövetekben, néhány napos böjt hatására nem ürülnek ki a szervezetből.

– Mi a véleményed a koplalásról, azokról a kúrákról, amelyek a teljes szénhidrátmegvonásra épülnek?

– Azoknak, akik fogyókúrázni szeretnének, azt tanácsolom, hogy figyeljenek fokozottabban a testükre a fogyókúra alatt, és ha azt tapasztalják, hogy nincs erejük, elég energiájuk vagy csökken a koncentráló képességük ebben az időszakban, álljanak meg egy pillanatra, és gondolják végig: vajon ezen kúra okozta hatások a kárára vagy hasznára váltak-e szervezetüknek.

Úgy gondolom, hogy a koplalás nagy kín azoknak az embereknek, akik szeretnek enni, szeretik élvezni az ízeket. Az ilyenek általában neki se vágnak a testsúlycsökkentésnek, ugyanis ha az koplalással társul, akkor mindez igazából szenvedést jelent nekik.

Tapasztalataim szerint nem hozza a várt eredményeket, ha teljesen kivonjuk a szénhidrátot a táplálkozásból. Szénhidrátra igenis szükségünk van, ugyanis ebből nyerünk legkönnyebben energiát. Ha teljesen megvonnánk a szervezettől, a gyengeségen, energiahiányon kívül számos más problémával ébredhetnénk fel. Tény, hogy a túlzott szénhidrátbevitel káros, viszont kevésbé káros módon is bejuttathatjuk a szervezetbe úgy, hogy valóban feldolgozódjon, és ne rakódjon le nem kívánt helyekre.

– Mindenki böjtölhet? Kiknek nem ajánlatos, például cukorbetegek, vérnyomásgondokkal küzdők vagy más krónikus betegségben szenvedők elkezdhetik?

– A böjt hatására rövidtávon, néhány napig, hétig, jól érezhetik magukat a krónikus betegségben szenvedők is, viszont, amint a szervezet elkezdi újból felhalmozni a salakanyagokat, a kiinduló tünetek visszatérhetnek. Nyilván ezek a személyek jobban oda kell figyeljenek, hogy mit fogyasztanak, mivel az egyoldalú táplálkozás akár ronthat az állapotukon. Ajánlott személyre szabottan kialakítani a méregtelenítési szokásokat, ugyanis csak ez biztosíthatja a hosszútávú sikert, azaz az energikusságot, könnyedséget, jó emésztést és jó közérzetet.