Mentorprogram a természetvédelem iránt érdeklődő fiatalok számára

Péter Beáta 2017. február 15., 15:52

Természettudományos kutatások elkészítésében kíván segíteni a középiskolásoknak a Pogány-havas Natura2000 Gondnokság és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A programra február 24-ig lehet jelentkezni.

Fotó: Veres Nándor

Székelyföld különösen gazdag természeti értékekben, amelyeket még nem ismerünk eléggé, ezért a környező Natura2000 és országos természetvédelmi területek megismerése prioritást élvez. Nagy szükség van minden érdeklődő segítségére, és egy-egy kis kutatás is nagyban hozzá tud járulni a természetvédelmi értékek megismeréséhez és védelméhez – vélik a mentorprogram kezdeményezői.

A program célja középiskolás diákokat segíteni mini természettudományos kutatások elkészítésben. Az ifjú kutatók munkáját a Pogány-havas Natura2000 Gondnokság szakértői kísérik és segítik ötletekkel, szakmai tapasztalattal, szakirodalmi forrásokkal, térképekkel és terepi felszereléssel. Segítséget nyújtanak továbbá a kutatás megtervezésében és folyamatosan együttműködnek a kivitelezésében is.

„Abból indultunk ki, hogy vannak fiatalok, akik szeretik a természetet, rendszeresen kirándulnak, egyesek még szakdolgozatokat is készítenek a településük környékéről, a természeti értékekről. Mi szeretnénk egy kicsit irányítani őket, és segíteni abban, hogy módszeresebb, rendszeresebb és használhatóbb legyen a munkájuk. Vannak olyan egyszerű tevékenységek, amelyeket aránylag kis befektetéssel, különösebb ügykezelés nélkül el lehet végezni: egy-egy jellegzetes élőhelynek a rendszeres meglátogatása, nyomon követése, bizonyos virágoknak a megszámlálása megfelelő időpontban. Ezek mind olyan kis, de fontos információk, amelyek segítik a természetvédelmi szakemberek munkáját. Ugyanakkor a fiatalok is nyernek ebből, mert útbaigazítást kapnak, használhatóbb lesz a munkájuk. Tehát kölcsönösen segítjük egymást” – mutatott rá Demeter László, a program egyik koordinátora.

A programban részt vevő ifjak elsajátíthatják a természettudományos kutatás lépéseit. Lehetőségük lesz megismerkedni más fiatal kutatókkal és a gondnokságnál dolgozó – vízi ökológiával, gyepekkel és erdőkkel foglalkozó – szakemberekkel és szakmailag elismert kutatókkal. Bekapcsolódhatnak a Pogány-havas Natura2000 Gondnokság munkájába, és terepen szerzett tapasztalatokkal gazdagodhatnak.

Az ifjú kutatók munkáját a Pogány-havas Natura2000 Gondnokság által biztosított mentor kíséri és segíti ötleteivel, szakmai tapasztalatával, szakirodalmi forrásokkal, térképekkel, anyagokkal és más szükséges felszereléssel. A kutatások témájával kapcsolatban egyetlen megkötésük van a szervezőknek: lehetőleg a természetvédelemhez vagy ökológiához kapcsolódjon. A környező Natura2000 és országos természetvédelmi területek megismerése ugyanis prioritást élvez.
A mentorprogramban részt vevő diákok a Pogány-havas Natura2000 Gondnokságtól hivatalos Önkéntes bizonyítványt kapnak, továbbá lehetőségük nyílik a Csíkszeredai Sapientia Egyetem laboratóriumainak használatára, amennyiben az a kutatáshoz szükséges, és díjmentes használhatják az egyetemi könyvtárat. Jelentkezni Domokos Péternél a domszi@gmail.com e-mail címen vagy a 0751-227 655-ös  telefonszámon lehet.