Nehéz ellenőrizni a csíkszeredai sétálóutcába szabálytalanul behajtókat

Barabás Hajnal 2017. február 15., 10:50

Hiába tilos napközben az autós behajtás a csíkszeredai sétálóutcába  – kivétel az engedéllyel rendelkező lakóknak –, sokan visszaélnek azzal, hogy nem működik a Lejtő utcai behajtásgátló oszlop.

„Zavaró, hogy autók járnak a Petőfi utcában, gyakran lehet ilyet látni, megértem az áruszállítókat, de szerintem vannak olyanok is, akik nem ezért hajtanak be” – vélte az egyik járókelő, akit Csíkszereda sétálóutcájában kérdeztünk. Egy járművezetőtől is érdeklődtünk, hogy tudomása van-e arról, hogy zárt az utca az autós forgalom elől; ő azt válaszolta, hogy rendelkezik behajtási engedéllyel, ugyanakkor helyesnek tartja azt a szabályt, hogy ne lehessen behajtani.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyzettel kapcsolatban elmondta, a közlekedésrendészet januárban is tartott ott ellenőrzést, bírságot is szabtak ki a szabálytalankodóknak. Ugyanakkor megjegyezte, bonyolultabb ott ellenőrzést folytatni abból adódóan, hogy a csíkszeredai önkormányzat behajtási engedélyt bocsát ki azoknak, akinek oda szól például a lakhelye, és bár az engedély nem vonatkozik a várakozásra, nehéz azonosítani, hogy ki marad ott 5 percnél tovább. Mint mondta, még fognak ellenőrzéseket tartani, és tilos helyre való behajtásért a KRESZ szabályai szerint fognak bírságot alkalmazni. Hozzátette, a közlekedésrendészet általában úgy szervezi az ellenőrzéseket, hogy azokon a helyeken legyenek jelen, ahol többször elő szokott fordulni baleset, azaz ahol fennáll a veszélye a baleseteknek.

Arról már többször cikkeztünk az elmúlt években, hogy a gyalogosbarátnak tervezett sétálóutcában megnövekedett az autósforgalom. 2014 elején földbe süllyeszthető behajtásgátló oszlopot szereltetett fel a csíkszeredai városháza a Petőfi Sándor utcára merőleges Lejtő utca aljába, az eszköz azonban nem sokáig jelentett akadályt a járművezetőknek, ugyanis több alkalommal is megrongálták. A automata vezérlésű süllyeszthető oszlopot azóta sem javították meg, így több mint egy éve nem működik, szabad utat engedve a szabálytalan autós forgalom előtt.

A csíkszeredai önkormányzat határozattal szabályozza a behajtást Petőfi Sándor utcába. A szabályzat alapján az utcába csak engedéllyel rendelkező, 3,5 tonnánál kisebb járművel lehet behajtani, munkanapokon reggel öt és tíz óra között. Kivételt képeznek azok a magán- és jogi személyek, akiknek lakhelyük vagy székhelyük az utcában található, ők állandó belépőt igényelhettek a városházától, azzal a feltétellel, hogy az udvarukban parkolnak autóikkal. A határozat értelmében a szabálytalanul behajtókra 250-től 500 lejig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.