Ekkor kell a legjobb formájukat hozniuk a diákoknak

Molnár Rajmond 2017. február 15., 08:29

A 2016–2017-es tanév keretében a hétfőn elkezdődött második félév június 16-ig tart. Az érettségi vizsgák június 6-án kezdődnek, a nyolcadikosok országos felmérése pedig június 19-én. Összegyűjtöttük a legfontosabb vizsgaidőpontokat.

Fotó: Barabás Ákos

A tanügyi tárca által közzétett vizsganaptár szerint egy hónap múlva, március 13-án egyszerre kezdődik a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgája a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek próbaérettségijével: a megmérettetés mindkét esetben a román nyelv és irodalom vizsgával indul. A magyar nyelv és irodalom próbákat március 14-én tartják, amikor is a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi képességeit mérik fel. Következő nap matematikából ellenőrzik a nyolcadikosok tudását, a középiskolásoknak pedig a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból. Végezetül, március 17-én a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek. A felmérések eredményeit a hónap végén, március 31-én teszik közzé.

A 2., 4. és 6. osztályos tanulóknak április 10-én kezdődnek el az országos szintfelmérők időpontjai. A magyar másodikos kisiskolásoknak április 10-én zajlik az anyanyelvi íráskészség-felmérő, április 11-én pedig az anyanyelvi olvasási próba, 12-én a matematikai ismereteket ellenőrzik, 13-án pedig a román nyelvű írási és olvasási próba lesz megtartva. A negyedikesek május 3-án román nyelvből, 4-én matematikából, 5-én pedig magyar nyelvből írnak tesztet. A hatodikosok május 10-én nyelv és kommunikációból, 11-én matematika és természettudományokból mérettetnek meg. A tesztek eredményeiből országos szintű összesítések, statisztikák készülnek.

A nyolcadikosok országos felmérésére június 19–22. között kerül sor. 19-én román nyelv és irodalomból, 21-én matematikából, 22-én magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a tanulók. Az első eredményeket június 26-án teszik közzé, a véglegeseket pedig június 30-án. Újdonság idén, hogy a nyolcadikos vizsgán elért átlagjegy a középiskolai felvételi jegy 80 százalékát fogja kitenni az eddigi 75 százalék helyett, így az általános iskolában elért átlagosztályzat csak 20 százalékban számít bele a végső jegybe. A nyolcadikosok számára június 9-éig tart a második félév.

Az érettségi vizsgákra május 22–26. között iratkozhatnak fel a végzős középiskolások. Az érettségi ezúttal is a szóbeli próbákkal kezdődik, elsőként román nyelv és irodalomból (június 6–7.), majd anyanyelvből (június 8–9.), ezt követően az informatikai ismeretekből (június 9., illetve 12–13.), végül pedig a tanult idegen nyelvből (június 16–17.) szóbeliznek. Az írásbelik június 26-án kezdődnek, szintén román nyelv és irodalommal, 27-én tartják a magyar nyelv és irodalom írásbelit, 28-án a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek, 30-án pedig a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból írásbeliznek a végzős diákok. Az első eredményeket július 5-én teszik közzé, a végleges, óvás utáni eredményeket pedig július 10-én.

Szabadnapok idén
A második félévben egy szünidő lesz: az egyazon napra, április 16-ára eső katolikus és ortodox húsvét után április 19. és 30. között tartják a tavaszi vakációt. A diákoknak ugyanakkor nem kell iskolába menniük a május elsejei munka ünnepén, a június elsejei gyermeknapon, valamint pünkösd másodnapján, június 5-én. Mivel ebben a tanévben az Iskola másként elnevezésű programsorozatnak nincs leszögezett időpontja, a tanintézetek a második szemeszterben, a megadott dátumok közül választva is megszervezhetik az alternatív oktatási hetet. A nyári vakáció a nem végzős diákok számára június 17-én kezdődik, és szeptember 10-éig tart.