Legalább a jogsit cserélőknek nem kell sorban állniuk

Iszlai Katalin 2017. február 14., 21:24

Egyelőre csak a gépjárművezetői engedélyek cseréjére lehet sorszámot igényelni interneten keresztül, azt viszont gond nélkül – tájékoztatott Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Fotó: Gecse Noémi

A jelzést azért tartotta fontosnak Barti, mert a bejelentés után – miszerint működik az online sorszámigénylési lehetőség a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál – a rendszer kezdeti nehézségekkel küszködött. Az első tervek szerint csak a jogosítványokra vonatkozó informatikai rendszert szerették volna elindítani, a gépjármű-beíratáshoz kapcsolódó informatikai felületet pedig majd később indították volna el, az informatikus azonban úgy döntött, hogy mégis össze kellene egyeztetni a kettőt, ez azonban nem sikerült. A probléma megoldásaként az illetékesek végül arra a döntésre jutottak, hogy mivel a jogosítványokra vonatkozó informatikai rendszer működőképes, és le is volt tesztelve, azt elindítják, a gépjármű-beíratáshoz kapcsolódó informatikai felület beüzemelését pedig későbbre halasztják.

Az online formanyomtatvány itt érhető el, ezt kitöltve a rendszer automatikusan generál egy sorszámot, amivel a kérvényezőnek jelentkeznie kell a megadott időpontban a közszolgálatnál. Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta, azért döntöttek így, hogy legalább az egyik rendszer működjön, és ne kelljen egész éjszaka sorban állni. „A jogosítványokra vonatkozó rendszer működik, és szerdára az összes online lefoglalható hely betelt, illetve a következő napokra is vannak foglalások, tehát az emberek élnek a lehetőséggel” – mondta Pănescu.