Jég és balesetveszély Csíkszeredában

Kovács Attila 2017. február 14., 19:45

Nem okozott különösebb gondokat Csíkszeredában a gyalogosok számára a múlt héten lehullott hó, a járdaszakaszok legnagyobb részét letakarították. Azóta viszont olvadt is, fagyott is, így a megyeszékhely több pontján veszélyesen csúszóssá váltak a járdák.

Fotó: Gecse Noémi

Az egyik ilyen helyszín a Kőrösi Csoma Sándor utca, ahol tükörjég borítja az egyik oldalon a járda jelentős részét, ezt jobb elkerülni. Hasonlót láttunk még a Tudor Vladimirescu utcában, de van erre példa a lakótelepeken, és előfordul a Müller László vagy a Szentlélek utcában is. Néhány helyszínen azt is láttuk, hogy a vendéglátóhelyek, üzletek előtt sót szórtak a jégre, de ez nem mindenütt történt meg. A város aszfaltozatlan, kavicsozott utcáin is észlelhető a jégréteg kialakulása, egy olvasónk a zsögödi Kicsimező utca állapotát tette szóvá, ahol szintén tükörjég nehezítette a közlekedést.

Kérdésünkre Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester azt mondta, a járdákon nemcsak a hó eltakarítása, hanem a csúszásmentes közlekedés biztosítása is azon ingatlanok tulajdonosainak feladata, amelyek előtt járdaszakaszok vannak. „A felszólításokban, amelyeket kiküldtünk a járdák takarításával kapcsolatban, a csúszásmentesítés szerepel, nem a hó eltakarítása. Ez azt jelenti, hogy ha csúszik a járda, akkor közbe kell avatkozni” – pontosított az alpolgármester, hozzátéve, ez jelentheti a jég feltörését, illetve só vagy más csúszásgátló anyagok szórását. Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal alkalmazottai ezt is ellenőrzik, és ha szükség, bírságolnak.

Szőke szerint folyamatosan érkeztek jelzések a polgármesteri hivatalhoz arról is, hogy a kisebb, aszfaltozatlan utcákban – így a Kicsimező utcában is – csúszós, jeges lett az útburkolat, ilyenkor a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. végzett csúszásmentesítést, és erre volt példa a lakótelepeken is.