Ártámogatott gyógyszerek: bővül a lista, de pontosan kinek jár és milyen arányban?

Dávid Anna Júlia 2017. február 14., 18:31

Tizenhárom új orvossággal bővül az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek listája március elsejétől. Elsősorban súlyos betegségekben szenvedők kezelésére szolgáló készítmények a listára újonnan felkerült gyógyszerek.

Fotó: Barabás Ákos

Az új gyógyszerek támogatásáról csütörtöki ülésén döntött a kormány – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. A listára felkerült új, innovatív gyógyszerek rákos, érrendszeri, légzőszervi, reumás megbetegedésekben, továbbá cukorbetegségben és más, ritka kórtól szenvedő biztosított páciensek kezelésére szolgálnak. Ezzel az intézkedéssel az állam azokon a biztosítottakon segítene, akiknek a betegsége előrehaladott stádiumban van, és nem kaphatnak más, alternatív kezelést. Az újonnan listára került készítmények közül néhány hamarosan elérhető lesz a betegek számára, míg mások csupán azután, hogy a megfelelő szakbizottságok kidolgozták a rájuk vonatkozó terápiás előírásokat. Az intézkedés – amelyet a gyógyszerészek szakmai kollégiumával folytatott konzultációk után hagyott jóvá a kormány – március elsején lép érvénybe.

Az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiváltására szolgáló recepteket egyébként csak azok az orvosok állíthatják ki, akik szerződésben állnak az egészségbiztosítási pénztárral, a receptek felírása elektronikus formában történik. A készítmények csak annak a megyének a gyógyszertáraiból válthatók ki, ahol a receptet kiállító orvos szerződésben áll az egészségbiztosítási pénztárral.

Az ártámogatott gyógyszerek esetében a gyógyszerlistákat (A, B, D, C1, C3), ezek referenciaárát és a támogatás mértékét (A – 90%, B – 50%, D – 20%, C1, C3 – 100%) az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közös rendelete határozza meg – tájékoztat a megyei egészségbiztosítási pénztár. Teljesen ingyenes receptre a tizennyolc év alatti gyermekek, várandós és gyermekágyas nők, illetve 18 és 26 év közötti diákok, bizonyos krónikus betegségben szenvedő biztosítottak és a speciális törvények kedvezményezettjei (volt politikai foglyok, háborús veteránok stb.) jogosultak.

Ártámogatott gyógyszert az országos egészségbiztosítási rendszerben nyilvántartott összes biztosított kaphat. A 700 lejnél kevesebb havi járandóságot kapó kisnyugdíjasok 90 százalékban támogatott gyógyszerekben részesülhetnek, ha a nyugdíjon kívül nincs más jövedelmük – közölte az ártámogatott gyógyszerekkel kapcsolatos tudnivalókat a megyei egészségbiztosítási pénztár.