Csíksomlyón a Szék útja felső szakasza is rendezésre vár

Kovács Attila 2017. február 14., 09:39

Megvalósíthatósági tanulmány készül a csíkszeredai Szék útja felső, a kegytemplomhoz közeli szakaszának felújításáról. Ennek alapján dönt majd a helyi önkormányzati képviselő-testület a szükséges munkálatokról.

Fotó: Gecse Noémi

Mint Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester kérdésünkre elmondta, a tanulmány alapján lehet majd tudni, hogy mennyibe kerül a felújítás, milyen megoldások vannak, és ha az önkormányzat ezt elfogadja, akkor következhet a tervezés, majd a kivitelezés. Hozzátette, a tanulmánynak figyelembe kell vennie a korábban készült övezeti rendezési terv (PUZ) előírásait, akárcsak a Szék útja alsó, már korábban felújított szakaszának kialakítását – így például a Széked utcánál most véget érő kerékpársáv folytatására is szükség van.

Mint megtudtuk, a megvalósíthatósági tanulmányban figyelembe kell venni azt is, hogy egyházi rendezvények, szentmisék alkalmával Csíksomlyón nem csak az autósok, hanem a gyalogosok száma is jelentősen megnő. „Valamilyen módszerrel lassítani kell egy kissé az autóforgalmat – a rendezési tervben is vannak erre vonatkozó észrevételek, amelyeket figyelembe kell venni – a forgalom eltereléséről viszont nincs szó” – mondta Szőke Domokos. Az is felmerült, hogy kockakővel vagy más burkolattal is jelezzék azon az útszakaszon az autóforgalom lassításának szándékát.

A felújítás a Széked és Somlyó utcáktól a Fodor-házig és a Szent István otthonig tartó övezetet érinti, beleértve a Kissomlyó utca első szakaszát is. Az alpolgármester szerint ezen a részen egyes szakaszokon van működő esővíz-elvezető hálózat, de meg kell vizsgálni, hogy ezt fel kell-e teljesen újítani. A szennyvízhálózat az utca nagyobbik részének felújítása előtt elkészült, az ivóvízhálózat is megfelelő. Az úttest, járda, a közvilágítási rendszer felújítása, illetve zöldövezetek kialakításának lehetőségei is szerepelnek majd a tanulmányban, amely majd az önkormányzati képviselő-testület elé kerülhet elfogadás céljából. A tanulmány első változatát, amely március végére készülhet el, az önkormányzati szakbizottságok vitatják meg.