Már csak jó idő kell, és megjavítják az utat a helikopter-leszállópálya felé

Székelyhon 2017. február 13., 14:18

Megjavítja a csíkszeredai hegyivadászegység helikopter-leszállópályája felé vezető útszakaszt közösen a Hargita megyei és a helyi önkormányzat, hogy a SMURD-helikopterek könnyebben elszállíthassák a betegeket a megyeközpontból.

Fotó: Veres Nándor

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Demeter Ferenc az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, eddig a megyeszékhely futballpályáján landoltak a helikopterek, mivel a kórház nem rendelkezik helikopter-leszállópályával, azonban ennek közelében nemrégiben épült egy kétemeletes ingatlan, amely rossz idő esetén vagy éjszaka ellehetetleníti a leszállást. Ezért a katonai egységgel kötöttek szerződést, melynek értelmében használhatják a helikopterek a katonai leszállópályát.

„Úgy döntöttünk, hogy szükség van egy kiépített, kivilágított leszállópályára, amelyet éjszaka és rossz idő esetén is használni lehet. Az érvényben lévő szerződés alapján a pácienseket szállító mentőautók behajthatnak a katonai egységhez, hogy a betegeket átvegyék a SMIURD-helikopterek” – magyarázta a hírügynökség tudósítójának Demeter.

Az egyetlen akadály az, hogy a bázishoz vezető útszakasz nagyon rossz állapotban van, így a súlyos betegek élete veszélybe kerülhet az út állapota miatt.

„A lehető leggyorsabban kell odaérnünk egy jó minőségű útszakaszon. Földúton nehéz a súlyos állapotban lévő betegeket szállítani, és a gyorsaság is számít, egyértelműen. Jó minőségű aszfalton sokkal gyorsabban lehet közlekedni és annál gyorsabban lehet elszállítani a pácienst Marosvásárhelyre vagy Brassóba” – mutatott rá a kórház menedzsere.

A megyei tanács és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében, amint az időjárás megengedi, nekifognak az útszakasz felújításának.