„Madách Ádámban önmagát írta meg”

Dávid Anna Júlia 2017. február 12., 22:28

Az ember tragédiája cselekményének és Madách Imre élettörténetének kapcsolódási pontjaiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők Takaró Mihály irodalomtörténész előadásán.

Madách magyar középnemesi családba született, felmenői között a 17. században élt Madách Gáspár tudós-poéta, valamint Rimay János költő. „Madách történetét a Madáchok élettörténete határozza meg” – fogalmazott az előadáson Takaró.

A Madáchok mindig királyhűek és műveltek voltak. „Zsenialitásuk úgy sarjadt, mint földből a gyom.” Már gyermekkorában érdekelte a művészet, a matematika, a csillagászat, emellett felnőtt korában filozófiával is foglalkozott, ez áthatja egész művét. Két nő volt nagy hatással rá, anyja, Majthényi Anna és kicsapongó életű felesége, Fráter Erzsébet.

Gyenge fizikumából adódó rossz egészsége miatt a ’48-as forradalomnak nem tudott olyan aktív részese lenni, mint amennyire szerette volna. Egyetlen gesztus, hogy Rákóczy Jánost, Kossuth halálra ítélt titkárát bújtatta, s később emiatt letartóztatták. Egy levelében azt írta, „soha nem hittem volna, hogy én is tudok majd tenni a magyar szabadságért”. Nagy hatással volt rá testvérének tragikus halála is.

„Madách Imre keresztény tragédiát írt, válasza is keresztény válasz” – fogalmazott az előadó. A mű maga két lázadást ír le, egyik a Luciferé, a másik Ádámé, de lázadásuk két ellentétes lázadás: Lucifer azért lázad, mert meg akarja dönteni Isten hatalmát, teremteni akar, Ádám pedig meg akarja érteni azt – fogalmazott Takaró Mihály. Az ember tragédiája nem hasonlít egyetlen emberiségkölteményre vagy világdrámára sem, hiszen minden más szöveg az emberiség tragédiájának egy részletével foglalkozik, míg Madách az alapokig, a mélyig megy művében, és mint egy hatalmas panorámás körkép festi fel az ember alapvető dilemmáit és az arra adott, illetve adható válaszokat – mondta az előadó.

„Nem mindegy, honnan közelítjük meg a kérdést: hogy mi a célja az emberi életnek, vagy hogy van-e célja az emberi életnek” – világított rá Takaró. Madách kitalált egy olyan formát, amit azóta sem tudtak megismételni, hiszen öt idősíkot komponált meg úgy, hogy észre sem vesszük, s teljesen természetesen fogadjuk el. „Madách Ádámban önmagát írta meg” – magyarázta Takaró. Lucifert pedig legjobb barátja, Szontagh Pál ihlette, aki tökéletes ellentéte az írónak – őt a hideg, cinikus intelligencia jellemzi. Egyébként rendkívül erős szerepe volt Madách életében, anyja után a legfontosabb ember volt számára – tudtuk meg.

Madách Imre keresztény drámát írt, mert nem fizikailag, hanem eszmeileg győzetik le Lucifer. Még a mű zárszava, a „Mondottam, ember, küzdj és bízva bízzál” is történelemíró, ami a reformkor jelszavát komponálja meg, a bukás előtti emelkedést – mondta az előadó.