Húsz Celsius-fokos eltérés volt Csíkszereda és Udvarhely között

Székelyhon 2017. február 12., 11:47

Mínusz 26 Celsius-fokot mértek vasárnapra virradóan Csíkszeredában – naná, hogy ez volt a legalacsonyabb hőmérséklet az egész országban.

Fotó: Gecse Noémi

A Csíki-medencébe beszorult egy hideg légtömeg, és emiatt mértek ilyen alacsony hőmérsékleteket – magyarázta az Agerpres hírügynökség tudósítójának Ilie Mojic, a Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere.

Vasárnapra virradóan Csíkszeredában mínusz 26, Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévízen pedig mínusz 18 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, Székelyudvarhelyen pedig csak mínusz 6 fokot mértek, így 20 fokos eltérés volt Csíkszeredához képest.

Az ilyen alacsony februári hőmérsékletek egyébként megszokottak a Csíki- és Gyergyói-medencében, ahol rendszerint hosszú, fagyos telek vannak.

Az éjszaka abszolút minimumát 1976-ban mérték, akkor február 12-re virradóan mínusz 33 Celsius-fok volt Csíkszeredában. Hargita megyeszékhelye tartja a februári hidegrekordot is, 1987-ben mínusz 35 Celsius fokot mértek itt az év második hónapjában.

Az előrejelzések szerint napközben napsütéses időjárásra, éjszakánként azonban továbbra is fagyra számíthatunk.