Omladozó épület a város központi részén

Pethő Melánia 2017. február 10., 16:15

Hét éve múlt, hogy a régi kórház épülete Gyergyószentmiklós önkormányzatának ügykezelésébe került. Az akkori városvezetés polgármesteri hivatalnak szánta, és a terv azóta sem változott. Az ingatlan viszont annál inkább – állapota egyre romosabb.

Évek óta üresen, kihasználatlanul áll a régi kórház épülete. Nem igényel szakértelmet, bárki megállapíthatja: a külső festés felpattogzott, helyenként omladozik a vakolat, az ablakszemek hiányosak és a cserepek is elkezdtek hullni, ezért életveszélyes az épület előtt elhaladni.

A helybéli Gorove Erzsébet majdnem megjárta: amint a Facebookon felhívta a figyelmet, a napokban épp előtte zuhant a földre egy nagyobb méretű tégla és málladozó vakolattörmelék. Az asszony felteszi a kérdést is: vajon kié az épület, kit fog megbüntetni a „tanács” a romos állapotok miatt?

Ha történne valami baleset, elképzelhető, hogy a városháza eltekintene a bírságolástól, hisz az épület Gyergyószentmiklós önkormányzatának ügykezelésében van. 2009 őszén kapta vissza a város az egészségügyi minisztériumtól azok után, hogy az épületből minden egység az új kórházba költözött. Már akkor rendeltetést szánt az üresen maradt ingatlannak a városvezetés, de az elképzelésben, hogy ott működjön a polgármesteri hivatal, csak tervezés szintjén történt előrelépés.

„Az épület méreteiben és lehetőségeiben alkalmas lenne arra, hogy a polgármesteri hivatal odaköltözzön. A városháza erre rendelt is egy tervet, amely elkészült. A beruházás becsült értéke 18 millió euróra rúg. Ez hatalmas összeg, a helyi költségvetésből nem lehet biztosítani. Ugyan fontos, de nem a prioritást élvező beruházások közé tartozik” – válaszolta portálunk megkeresésére a városháza szóvivője. Fórika Krisztina hozzátette, jelenleg egyeztetések zajlanak arról, hogy országos finanszírozásban részesülhessen a projekt.

„Bízunk benne, hogy kapunk rá lehetőséget, és elkezdődhetnek a munkálatok” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy miért lenne szükség a költözésre, a szóvivő kifejtette: jelenleg öt különböző épületben zajlik a hivatali tevékenység, és nagyban megkönnyítené az ügyintézések menetét, ha minden tevékenységet egy épületben lehetne végezni.

Nem csak a régi kórház épületének felújítása várat magára. A város ügykezelésében lévő ingatlanok között vannak még olyanok, amelyek akár életveszélyt is jelenthetnek a járókelőkre nézve. Hat éve annak, hogy cikkeztünk a Kossuth Lajos utca 8. szám alatti házról. Már akkor azt írtuk, hogy omladozik, csak szerencse kérdése, hogy éppen tartózkodik-e valaki előtte, amikor lezuhan egy-egy jókora vakolatdarab. Ettől az épülettől nem messze, a Csodavilág napközi szomszédságában lévő házról is lerí, rég volt tatarozva; a város egyik szégyenfoltjává vált az évek alatt.

Az említett épületek azok, amelyek szem előtt, központi részen vannak, de ennél sokkal nagyobb a város ügykezelésében lévő ingatlanok száma. 2012-ben állagmegőrzés és felújítás céljával 53 lakás adminisztrálását vette át a Go Rt.-től az önkormányzat, ám látható előrelepés mai napig nem történt esetükben sem.

A hogyan továbbról az önkormányzat dönt. Ezt megelőzően a lakásgazdálkodási részleg felméri az épületek állapotát, megvizsgálja a bérlői feltételek betartását, és stratégiát dolgoz ki, megállapítva a felújítások költségvonzatát is. A stratégiát az önkormányzati képviselő-testület elé terjesztik; ha a tanács elfogadja, akkor mellé kell rendelje a szükséges anyagiakat, és be kell ütemezze a felújítást. Ez a folyamat jelenleg a felméréseknél tart – tudtuk meg Fórika Krisztinától.