Ki a legjobb háziorvos?

Jánosi András 2017. február 10., 13:27

Elkezdődött az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázat jelölési időszaka, páciensek, önkormányzatok, civil szervezetek, de szakmabeliek is tehetnek javaslatot a legjobb külhoni és magyarországi háziorvosokra.

Fotó: Veres Nándor

A hetedik alkalommal kiírt Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton május 10-éig lehet javaslatot tenni a legjobb háziorvosra, majd közönségszavazáson választják ki a legjobb szakembereket. A pályázat kiírói elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, a népegészségügyi igazgatóságok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idősotthonok javaslatait is várják.

Az ajánláshoz egy legalább 15–20 mondatból álló történetet is várnak a szervezők – egymondatos ajánlást nem fogadnak el –, ezeket szakmai zsűri osztályozza. A magyarországi, valamint a külhoni háziorvosok helyezésének végleges sorrendjét a május 15–28. között zajló közönségszavazás eredménye dönti el.

A pályázat támogatói az oklevelek mellé idén is értékes ajándékokat ajánlottak fel: diagnosztikai készülékeket, ajándékutalványokat, ajándékcsomagokat kapnak a legjobbnak ítélt háziorvosok, továbbá a határon túli nyertesek mindegyike egy-egy wellnesshétvégét tölthet el a Hotel Vécsecity Kastélyszállodában.

Jóllehet 2016. december 20-án ünnepélyes sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban, eddig még kevés ajánlás érkezett be, Magyarország határain kívüli rendelőt pedig még nem ajánlottak – tájékoztat a pályázat kiírója.

A pályázaton a korábbi években szép eredményeket értek el a Hargita megyei háziorvosok: a tavalyi első helyezett Ádám József Gyergyóremetén dolgozó orvos lett, Székelyudvarhelyről Csáki Mária és Orbán Klára háziorvosok értek el első helyezést. B. Király Györgyi, a pályázat főszervezője megkérdezésünkre azt nyilatkozta, nem gondolja, hogy Udvarhelyszéken kimerült volna az ajánlásra méltó háziorvosok száma, így várják idén is a jelöléseket.

A pályázati kiírásról, az előző évi rendezvényekről és azok eredményeiről a 2016.evpraxisa.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, és ugyanott tehetnek javaslatot az általuk legjobbnak tartott háziorvosra is.