Gyógyszerreklámok veszélyei

Molnár Rajmond 2017. február 10., 12:10

Egyre gyakoribb, hogy a térségünkben élők is a magyar televíziók reklámjaiban látott orvosságokat keresik a helyi patikákban, vagy szakember tanácsa helyett inkább az ismerősök ajánlására vásárolnak.

Fotó: Pál Árpád

Mi alapján vásárolnak gyógyszereket a fogyasztók, illetve milyenek a helyiek gyógyszerfogyasztási szokásai? – egyebek mellett ezekről a témákról érdeklődtünk Melles Melindától, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnökétől.

„Az emberek manapság túlzottan sok gyógyszert vásárolnak. Többségük pedig nem azt, amit az orvos vagy a gyógyszerész ajánl, hanem olyant, amelyet a magyarországi tévéreklámokban látnak, illetve az ismerőseik javasolnak nekik. Így sok esetben nem a megfelelő orvosságot vásárolják, amely veszélyes lehet az egészségre nézve” – számolt be a tapasztaltakról a gyógyszerészkamara elnöke. Például – folytatta – ha valaki szakember tanácsa nélkül vásárol gyógyszereket, és nem ismeri a készítmények hatóanyagait, túladagolás esetén toxikológiai (mérgezés) tünetek is előfordulhatnak.

A tévéreklámokban látott gyógyszerek szakember ajánlása nélkül történő megvásárlása szintén rizikós lehet különböző típusú betegségek, allergiák esetén. „Napjaink társadalmának egyik nagy problémája, hogy mindenre azonnal szeretne megoldást találni. A gyógyszerreklámok is ezt a fajta társadalmi igényt célozzák meg. Fáj a fejed? Gyorsan vedd be ezt a fájdalomcsillapítót, és egyből elmúlik. Lehet, hogy csak egy pohár vízre lenne szüksége a szervezetnek, mert aznap kevés folyadékot fogyasztott az ember, de sokan inkább az azonnali fájdalomcsillapítót választják. Mindez  azért, mert a tévéreklámok hatására az jön be az ember tudatalattijában, hogy mindenre azonnal kell a megoldás. A túlzott gyógyszerfogyasztás pedig nagyon veszélyes az emberi szervezetre nézve, nem beszélve arról, hogy függőséget okoz” –  húzta alá Melles Melinda.

A szakember szerint térségünkben nagyon sokan csak azokat az orvosságokat keresik a patikákban, amelyeket a magyarországi tévéreklámokban látnak, holott ezek többsége a romániai gyógyszerhatósághoz be sincs jegyezve, vagy esetleg ugyanaz a gyógyszer más néven van jelen. Például a magyar televízióreklámokban látott NeoCitran neve Romániában Theraflu – fejtette ki a gyógyszerész. Kérdésünkre elmondta, hogy bár a nyugdíjasok is sok esetben tájékozódnak a tévéreklámokból, ők legtöbb esetben a háziorvosuk által ajánlott gyógyszereket szedik.

A gyógyszerészkamara elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy csak akkor ajánlott szedni gyógyszereket, ha tényleg indokolt. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az egészséges életvitellel megelőzzük a betegségeket. Mint mondta, a megyei patikákban jól felkészült gyógyszerészek vannak, és a beteg minden alkalommal kérdezzen tőlük bizalommal, mert segítenek és útbaigazítást adnak. „Igyekeznek mindenkinek az igényei és a pénztárcája alapján segíteni” – zárta Melles Melinda.