Vastag hóréteg borította be Csíkszeredát

Kovács Attila , Iszlai Katalin 2017. február 09., 12:59

Lassan 48 órája, hogy kisebb megszakításokkal folyamatosan havazik Csíkszeredában és környékén. Hat hóeltakarító munkagép dolgozik a város utcáin és járdáin.

Ismét havas reggelre ébredtek a Csíkszeredaiak: a kedden elkezdődött havazás szerda éjjel, majd csütörtök délelőtt is folytatódott. A hóeltakarítással és a csúszásmentesítéssel megbízott Eco-Csík köztisztasági vállalat egységei folyamatosan takarítják a járdákat és az utakat a városban.

„A szabályok értelmében amint elkezd havazni, csúszásgátlót szórunk ki, hogy megelőzzük a lefagyást. A havazás mértékétől függően általában két vagy hat géppel dolgozunk: a preventív – megelőző – szórás esetében az emelkedőknél és a körforgalmaknál dolgozunk két autóval, illetve az egész városra kiterjedő program esetében hat géppel takarítjuk az utakat és a járdákat is” – magyarázat Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. csíkszeredai ügyvezetője.

Hozzátette, a havazás alatt folyamatosan biztosítaniuk kell a zökkenőmenetes közlekedés feltételeit, majd a havazás elállta után 12 órával az utakról teljesen le kell legyen takarítva a hó.

„Jelenleg a legnehezebb eset áll fenn, ugyanis folyamatosan havazik, és ennek értelmében folyamatosan dolgoznia kell a hat gépnek. Azt látom, hogy jól haladunk. A járdák esetében két géppel dolgozunk, van egy ATV és egy kis traktor, azokkal hóekézünk és szórjuk a járófelületet. Kialakult a járdákon egy latyak, bár le voltak takarítva, a folyamatos havazás által a latyak mennyisége nő, ezért hamarosan még egyszer letakarítjuk őket. Az volna jó, ha elállna a havazás, és akkor véglegesen le tudnánk pucolni” – részletezte Pál.

Csíkszeredában a parkolók használata is nehezebbé vált, ezek takarítása csütörtök délelőtt kezdődött el. A fizetéses parkolók esetében ezt a City Parking Kft. feladata elvégezni a polgármesteri hivatallal érvényben levő szerződésnek megfelelően – közölte kérdésünkre Szőke Domokos. Csíkszereda alpolgármestere szerint a cég valószínűleg nem tud azzal a kapacitással dolgozni, mint korábban, de a munkát elkezdték.

Az ingyenes, lakótelepi parkolókban a polgármesteri hivatal nem végeztet hóeltakarítást. Mint Szőke Domokos kifejtette, nagyon költséges parkoló autók között takarítani a havat, és kockázatos is, mert a járművek megkarcolódhatnak. „Már a tél elején írásban közöltük a lakószövetségekkel, hogy amennyiben a lakók összegyűjtik a a havat az autók közül, és ezt igénylik, a polgármesteri hivatal elszállítja” – emlékeztetett Szőke.

Csütörtök reggel Tusnádon egy nyerges vontató lecsúszott az E578 jelzésű európai útról. Az esetet nem jelentették sem az útügynél, sem a rendőrségen, és a tűzoltóság segítségét sem kérték – tudtuk meg az illetékesektől.

Óvatosságra intik a gépkocsivezetőket

Hó borítja a Hargita megyei utakat is, a rendőrök azt ajánlják a gépkocsivezetőknek, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, és vezessenek óvatosan.

A Hargita megyei prefektus kabinetfőnöke, Adrian Pănescu szerint a megye hegyvidéki térségeiben jelenleg is havazik, két centiméteresre tehető a hóréteg az utakon. Gyimesfelsőlok térségében havazik és fúj a szél, ezért itt fokozott óvatosságra intik a gépkocsivezetőket, akárcsak a Parajd és Gyergyószentmiklós közötti úton, a Bucsin-tetőn, illetve a Csíkszeredát Koronddal összekötő országút hegyvidéki szakaszain és Marosfő térségében utazókat.

Az elmúlt 24 órában több mint 400 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a megye útjain – tette hozzá Adrian Pănescu.

Lehűlés következik

A csütörtök reggeli mérések szerint átlagosan 10 centiméter fölötti vastagságú hóréteg alakult ki megyeszerte, Csíkszeredát 15 centiméteres hóréteg borította.

Az esti órákban még lehet havazásra számítani, de az éjszaka folyamán vékonyodik majd a felhőzet, és pénteken már a nap is előbújik. A következő napokban köd is megjelenhet: reggelente egyes helyeken több órán keresztül tartós ködre számíthatunk. Nagyon lehűl az idő, péntek reggel -18 Celsius-fok körül fog alakulni a hőmérséklet, a következő napokban pedig -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletre lehet számítani Csíkszeredában – tájékoztatott a marosvásárhelyi területi meteorológiai állomás ügyeletese.