Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Péter Beáta 2017. február 09., 11:25

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Fotó: Kristó Róbert

A helyi labdarúgópályán tíz órától kezdődő rendezvényre mintegy húsz kolbászkészítő csapat jelentkezett be. A megnyitó után tíz óra tíz perckor a csíkszentmiklósi és a gyulai hentes csapat egy-egy disznót vág le, és ismertetik az érdeklődőkkel a vágásbéli különbségeket.

Mialatt a csapatok a kolbász töltésével lesznek elfoglalva, láncfűrészes és fejszés favágóversenyen vehetnek részt az arra vállalkozók. Időközben kulturális műsorok tekinthetők meg a Csíkszentmiklósi Cserebojtos Néptánccsoport, Borzsovai Citerás Hagyományőrző Csoport, Taplocai Hagyományőrző Néptánccsoport, valamint Bánfi Emőke és Lakatos Krisztina előadásában.

A rendezvényre ellátogatók ötlejes szelvényeket vásárolhatnak, amelyek felmutatásával megkóstolhatják vagy a székely-örmény módra elkészített pacallevest, a Dékány Ferenc kolbászkirály készítette pacalpörköltet vagy az összes „versenykolbászt”. Ugyanakkor a Csíkszentmiklósi Kolbászfesztiválon a Kárpát-medence legerősebb kolbászát is tervezik elkészíteni, a bátrak ezt is megkóstolhatják – tudtuk meg a szervező Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület tagjától, András Róberttől.

A csapatok által elkészített kolbászokat öt tagú zsűri értékeli: Brindás János magyarországi sztár séf, több Venesz-díjas mesterszakács tanító mestere, Kiss Gábor, a Gyulai Húskombinát Zrt. kolbászgyártó üzemének volt vezetője, Hajduk Zoltán, Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend Gasztronómiai Nagykövete, kolbászkészítés Guiness-rekorder, Benedek Árpád, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Gasztronómiai Nagykövete, a Szabadtűzi Lovagrend Észak-Székelyföldi főkapitánya, a zsűri elnöke pedig a magyarországi Dékány Ferenc koronázott kolbászkirály, több gasztronómiai lovagrend tagja.

„Most értünk el arra a szintre, hogy a rendezvényt nagyon sok ember tekinti a magáénak. Ezáltal sokkal szakszerűbben megszerveződik, sokkal jobban odafigyelünk a részletekre” – hangsúlyozta András Róbert.