Sok az utas, kevés a vasúti kocsi – ez egyelőre így is marad

Kovács Attila 2017. február 09., 08:47

A legtöbb Csíkszeredán áthaladó Regio besorolású vonat mindössze két személyvagonnal közlekedik, és ez egyelőre így is marad. A vasúttársaságnál nem tudják kiegészíteni a szerelvényeket.

Fotó: Gecse Noémi

Megszokott látvány a csíkszeredai vasútállomáson, hogy a beérkező és induló vonatok jelentős része csak két személykocsiból és egy mozdonyból áll. Az utasok, különösen az Alcsík irányából reggel érkező ingázók nehezen férnek el, sokan a folyosón állva utaznak, annak ellenére, hogy bérlettel rendelkeznek.

A jelenségre többször felhívtuk a Román Vasúttársaság (CFR) illetékeseinek figyelmét, egyúttal kértük is, hogy ha van lehetőség, növeljék a személykocsik számát, egészítsék ki a szerelvényeket. Legutóbb a Brassó és Gyergyószentmiklós között közlekedő, 4501-es számú Regio vonat esetében merült fel a probléma, hogy szükség lenne még legalább egy vagonra – ez a szerelvény reggel 6 óra 27 perckor érkezik a megyeszékhelyre, jelentős számú ingázót szállítva az alcsíki településekről, alig két személykocsival. De szintén két vagonnal közlekednek ugyanezen az útvonalon délután a 4508-as és 4509-es számú Regio vonatok is.

A vasúttársaság személyszállítási részlege (CFR Călători) sajtóosztályától érdeklődtünk, hogy van-e lehetőség újabb személykocsik csatlakoztatására a szerelvényekhez, mint kiderült, ezúttal nincs. A válasz szerint a brassói területi igazgatóság jelenleg azért nem tud újabb vagonokat biztosítani, mert az összes, közlekedésre alkalmas személykocsi különböző szerelvények részeként forgalomban van.

„Amennyiben a tervezett javítások alatt lévő vagonok száma csökken, a szerelvényeket megfelelőképpen kiegészítik” – írják a válaszban, hozzátéve, remélhetőleg a dolgok jó irányba változnak.