Kijavították a jégpálya tűzben megrongálódott tetőrészét

Gergely Imre 2017. február 08., 22:06

Nem vártak másra, saját kezükbe vették a jégpálya tetőzetének helyreállítását helyi vállalkozók. A tűzben és az oltás során károsodott tetőrészt kalákában javították ki.

A megégett és emiatt megbontott tetőzetrész kijavítása szerdán már meg is történt az ezt felvállaló önkéntes szakemberek jóvoltából. A szerkezet nem sérült meg, a gerendákon csak felületi égésnyomok vannak, így nem volt szükség nagyobb volumenű munkálatokra. A mostani javításhoz szükséges anyagszükséglet költsége sem számottevő, 1500 lej körüli – mondta el a munkában résztvevő egyik illetékes. Sokat számított, hogy a tartógerendákat pár éve tűzálló szerrel lekezelték, így a tűz nem tudott nagy kárt tenni a fában.

A tűzoltás során a tetőzetben keletkezett mintegy 10 négyzetméteres lyukat most ideiglenesen födték be, amely azonban nemcsak a jeges szezon végéig lesz képes útját állni az esőnek, hónak, hanem akár több évig is. Arra számítanak viszont, hogy ilyen hosszú ideig nem kell kitartania a tatarozásnak.

Már több éve napirenden van a szándék, de anyagiak hiányában még nem valósult meg a jégpálya tetőzetének cseréje. Most a tűznek is „köszönhetően” felgyorsulhat a folyamat, megvalósulhat a terv. Tavaly a város önkormányzata ígéretet kapott arra, hogy Hargita Megye Tanácsa nagy mértékben hozzájárul majd a beruházáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy a hűtésrendszer és a palánk cseréjénél is történt – emlékeztet Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Egyébként nem csak a tető cseréjéről van szó az elképzelések szerint. Az épület átfogó felújítása a cél, de jelentős átalakítások is várhatók, a részben elavult sportlétesítményben. A tetőzettel együtt a nézőtér kialakítása is módosul, és egyebek mellett az öltözőket is érintené az elképzelés. A tavaly megrendelt felújítási tervek elkészítésére a jövő hétre kapott határidőt a tervező cég. Ha ez megvan, akkor a megyei és a helyi önkormányzat is hozzáteheti a szükséges fedezetet a mostani költségvetés összeállítása során. Amint közölte, a polgármester abban bízik, hogy még ebben az évben megtörténhet a tetőcsere.

Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke is egyeztetett a tervezővel, aki hétfőn, a tűz után helyszíni szemlét tartott. Az ígéret szerint jövő héten kész lesz a kivitelezési terv, ami a feltétele annak, hogy a beruházás finanszírozását a megyei önkormányzat elé lehessen terjeszteni. Barti arra számít, hogy a megyei testület elfogadja a javaslatot a felújítás támogatására. A szándék az, hogy a megye saját beruházásaként történjen meg a munkálat, a gyergyószentmiklósi önkormányzat hozzájárulásával. A megyei költségvetés után történik meg a városi költségvetés elfogadása. Ezután következik a közbeszerzés kiírása és lebonyolítása, ami a tapasztalatok szerint 1-2 hónapba beletelhet. Maga a tetőcsere kivitelezése négy hónap alatt megtörténhet a tervezők szerint.
Az új tető még ebben az évben elkészülhet, de ehhez minden érintett félnek nagyon operatívan kell dolgoznia – tette hozzá Barti.

Mint ismert, a tüzet a biztonsági kamerahálózat egyik elemének meghibásodása okozta, és hétfőn még nem lehetett tudni, hogy mennyire károsodott a hálózat. Azóta kiderült, a 16 kamera közül 11 továbbra is működőképes. A cserére szoruló alkatrészeket megrendelték, ennek és a helyreállításnak a költsége 19 ezer lej lesz – közölte a pályát működtető VSK Gyergyó vezetője, Siklódi Piroska. A szükséges összeget a VSK fedezi. Miután a szükséges alkatrészek megérkeznek, 2-3 napba kerül a hálózat javítása. Jelenleg úgy számolnak, hogy február 18-ra, a Progym Galac elleni mérkőzésére, ismét megfelelő lesz a pálya, ahol az edzések a megszokott program szerint zajlanak.