Javításra szorulnak a néhány éve felújított megyei utak

Kovács Attila 2017. február 08., 10:16

Két, néhány évvel ezelőtt felújított csíki megyei úton is újabb javításokra lesz szükség ahhoz, hogy a megjelent burkolati hibák, repedések ne vezessenek nagyobb rongálódásokhoz. A javítások egy részét még garanciális munkaként kell elvégezni.

Fotó: Gecse Noémi

A 123B jelzésű, Csíkszeredától Szentléleken, Mindszenten át Bánkfalváig vezető megyei úton Csíkszeredától Mindszentig 2010–11-ben készült új aszfaltburkolat. Az út azóta is kitűnően járható, viszont az autósoknak is feltűnhet, hogy egyes szakaszain néhány tíz vagy száz méterenként keresztirányú repedések jelentek meg. Ezek még nem akadályozzák a közlekedést, de láttunk olyant is Szentléleken, amely teljesen kettészeli az úttestet. Ott az aszfaltburkolat láthatóan szétvált, és beavatkozás hiányában a rongálódás csak fokozódhat.

A 123A jelzésű, Csíkszentkirályt Tusnáddal összekötőt megyei besorolású út felújítása öt éve, 2012-ben fejeződött be. Azóta viszont már többször is kátyúzásra volt szükség, főként Csíkszentkirály és Csíkszentimre területén, tavaly novemberben pedig a Hargita megyei önkormányzat felszólította a felújítást kivitelező céget, hogy mivel az útfelújításra vállalt jótállási időszak még nem járt le, a szükséges javításokat végezzék el, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben a garanciaalapból vonják le a költségeket. Az említett út több szakaszán láthatók a kátyúzások nyomai, és néhány gödröt nemrég hidegaszfalttal tömtek be – erre még szükség lenne a szentkirályi Olt-hídon is. A keresztirányú repedések viszont itt is megjelentek, és ezekből egyre több van.

Kérdésünkre Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott, a garanciális munkálatokat el kell végezze a kivitelező, mert ez törvényes kötelessége. „Ha nem teszi meg, akkor a szerződés értelmében járunk el. Azon utak esetében, ahol lejárt a törvényes garancia, ha meghibásodás van, a nyári karbantartási szerződések keretében kell javítsunk, ugyancsak a törvények értelmében. Az a kérésünk, ha bármely munkálat minősége ügyében van kérdés, akkor azt pontszerűen kapjuk meg, hogy tudjuk a munkálat minőségének ellenőrzéséért felelős mérnök felügyelőt, illetve az átvételen jelen lévő állami építkezési felügyeletet megkérdezni, és ha reális a felvetés, akkor intézkedni” – közölte Borboly.