Romlott, penészes gyümölcsök miatt bírságoltak a fogyasztóvédők

Simon Virág 2017. február 07., 22:23

1200 kilogrammnyi romlott, ütődött gyümölcsöt és zöldséget vontak ki a forgalomból az országos fogyasztóvédők az elmúlt napokban, és jelentős büntetéseket róttak ki. Tavaly Maros megyében 1822 panaszt nyújtottak be a fogyasztóvédőkhöz.

A Carrefour, Kaufland, Profi, Cora, Auchan, Mega Image, Columbus Operational SRL- Billa, Lidl üzletekben tartottak helyszíni terepszemlét a fogyasztóvédők, elsősorban a polcokon, ládákban levő friss gyümölcsöket, zöldségeket vizsgálva.

A  törvényes előírások szerint a gyümölcsök és zöldségek esetében a polcokon, ládák mellett fel kell tüntetni, hogy milyen minőségű termékről van szó, honnan származik. Mindennap nyitás előtt ellenőrizni kell a ládákban, polcokon levő termékek minőségét, a hibás zöldségeket, gyümölcsöket ki kell válogatni, félre kell tenni. Az ellenőrzések során a nagyáruházakban találtak penészes almákat, narancsokat, citromokat, megfeketedett végű zöldségeket, félbe vágott, sáros burgonyákat.

A helyszíni terepszemle nyomán fogyasztásra alkalmatlannak ítélték és kivontak a forgalomból 1200 kilogrammnyi zöldséget és gyümölcsöt és ideiglenesen felfüggesztették az árusítását 3500 kilogrammnyi terméknek. Ez utóbbiak esetében kötelezték az áruházakat, hogy a sáros zöldségeket tisztítsák meg, s válogassák külön méretek szerint a gyümölcsöket, zöldségeket. Több helyen ugyanis azt tapasztalták, hogy a különböző méretű és minőségű almák, narancsok ömlesztve egy helyen vannak, holott más-más árban kellene forgalmazni őket. A tapasztalt hiányosságokért 125 ezer lejes összbüntetést róttak ki, és öt nagyáruházat írásbeli figyelmeztetésben részesítettek.

Marcela Achimtól, a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyettes főfelügyelőjétől megtudtuk, hogy intézményük tavaly több mint 3600 ellenőrzést végzett. Megyeszinten 192 693 lej értékben kellett a lakosság egészségét veszélyeztető árut visszavonni. Az ellenőrök az elmúlt évben összesen 1,9 millió lej értékben róttak ki bírságot. A hivatal 1822 lakossági bejelentést vizsgált meg, ennek 81 százaléka megalapozott volt. A panaszok nagy része a szolgáltatókra vonatkozott, a telefon-, áram-, gázszolgáltatással kapcsolatos szerződések, számlák miatt reklamáltak a fogyasztók.

Az élelmiszerek minőségét már kevesen kifogásolják, viszont a promóciós termékekkel gyakran próbálják átverni a gyanútlan vásárlót, ezért ajánlott nagyon figyelmesnek lenni. Gyakori, hogy az összecsomagolt árucikkeknél hirdetik, hogy a harmadikat ajándékba kapja a vásárló, viszont ha utánaszámol, valójában azt is teljes árban fizeti ki.

Amennyiben az üzletekben található termékekkel vagy más szolgáltatással kapcsolatos panaszunk van reklamálhatunk a megyei fogyasztóvédelmi hivatalnál a Jeddi út 7. szám alatt, vagy a  0265-254 625-ös telefonszámon.