Munkaügyi ellenőrzések: egy halálos munkabaleset történt januárban

Iszlai Katalin 2017. február 07., 21:56

A Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőség kedden közölt beszámolója szerint januárban 192 ellenőrzést végeztek a megyében. A múlt hónapban történt három munkabaleset közül egyik halálos kimenetelű volt.

A Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőség munkaviszonyokat ellenőrző osztályának alkalmazottai januárban 130 ellenőrzést végeztek, és egy feketemunkást azonosítottak. Összesen 77 kihágást találtak 56 egységnél, ebből két esetben róttak ki pénzbírságot 11 500 lej értékben.

Januárban kilenc panasz érkezett a megyei területi munkafelügyelőséghez, nagyrészt a túlórák ki nem fizetésével kapcsolatosan. A hatóság munkahelyi egészség és biztonság osztályának munkatársai múlt hónapban 62 ellenőrzést tartottak, ebből 52 egységnél találtak rendellenességet: a tapasztalt 105 kihágás közül három esetében róttak ki pénzbírságot 16 ezer lej értékben, a további 102 kihágás esetében pedig figyelmeztetésben részesítették az illetékeseket.

Az elmúlt hónapban három munkabaleset történt a megyében, ebből egy volt halálos kimenetelű: egy kereskedelmi ügynök a Gyilkos-tónál közúti balesetet szenvedett, a férfi belehalt súlyos sérüléseibe. A januári adatok szerint Hargita megyében 8 302 cég foglalkoztat munkaszerződéssel alkalmazottakat, az elektronikus nyilvántartási rendszer szerint 74 478 alkalmazott dolgozik a megyében.