Nem csökken a gépjárműbejegyzésre várók száma Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2017. február 07., 21:14

A hónap eleji rohamot követően továbbra is naponta közel 200 járműbejegyzéssel kapcsolatos aktacsomót dolgoznak fel a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál.

Fotó: Veres Nándor

Nagy hatással volt a Hargita megyei autóvásárlókra a 102 különféle adó és illeték eltörléséről meghozott parlamenti döntés, amelynek értelmében február elsejétől egyebek mellett nem kell regisztrációs díjat fizetni a külföldről behozott gépjárművek hazai forgalomba helyezésekor – számoltunk be korábban. Az újítás bejelentésétől kezdődően több mint 50 százalékkal megemelkedett a külföldről behozott autók száma a megyében, emellett pedig sokan a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál több mint 12 órán keresztül, embertelen körülmények között egész éjszaka sorban álltak a hidegben, hogy beírassák külföldről behozott járműveiket. Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője akkor azt mondta, érezhető az igénylők számának jelentős növekedése, naponta 180-190 aktacsomót dolgoznak fel.

Keddi megkeresésünkre Pănescu elmondta, járműbejegyzéssel kapcsolatosan továbbra is ilyen nagyszámú aktacsomót dolgoznak fel. „Úgy néz ki, hogy ez a szám a közeljövőben sem fog csökkenni, ugyanis tartjuk a kapcsolatot a Román Autófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségével, és náluk is jelentősen megnövekedett az igénylők száma. Az utóbbi évek folyamán úgy vettük észre, hogy a legzsúfoltabb napok a hétfő és a csütörtök. Jelenleg dolgozunk egy olyan program kialakításán, amely lehetővé teszi, hogy otthonról jelentkezzenek be az emberek, így próbáljuk csökkenteni vagy megszüntetné az éjszakai sorban állás problémáját. Közzétesszük majd, hogy naponta hány aktacsomót tudunk feldolgozni, és ennek függvényében interneten keresztül iratkozhatnak fel. A programot már előkészítettük, de még dolgoznunk kell rajta, éppen kísérletezünk vele, és ha elkészül, minden Hargita megyei számára elérhetővé tesszük. Ez a program biztonságos lesz, és biztosítja, hogy egy személy ne tudjon több előjegyzést szerezni” – emelte ki Pănescu.

Országos szintű növekedés
Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) hétfőn közölt adatai szerint 2015-höz képest tavaly 19,4 százalékkal nőtt a Romániában bejegyzett autók száma: 2016-ban 396 538 új és használt gépjárművet írattak be az országban. A bejegyzett új autók száma 15,7 százalékkal nőtt (81 162 darab), a használt autóké pedig 18,6 százalékkal (297 290 autó). Ennek értelmében a piacot egyértelműen a használt autók uralják: a tavalyi adatok szerint négy beíratott gépjármű közül három használt volt. Az Adevărul napilap arról számolt be, hogy a szakértők szerint a regisztrációs díj eltörlése miatt idén tovább fognak növekedni ezek a számok, főleg a külföldről behozott használt gépjárművek esetében.