„Élő könyvtár” a bölcs választásért

Iochom Zsolt 2017. február 04., 11:44

Húsz élő könyvet lehetett kikölcsönözni a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában szervezett pályaorientációs foglalkozáson. A középiskolások részéről élénk érdeklődés mutatkozott a különböző szakmákat ismertető „könyvek” iránt.

Fotó: Iochom Zsolt

Tamás Levente iskolaigazgató elmondta, hogy a diákok körében végzett közvéleménykutatás eredményéből az látszott, nagyon foglalkoztatja az élettervezés a fiatalokat. A pályaorientációs foglalkozás a Segítő Mária Diáktanácsa társszervezésében, a gimnázium szülői közösségének támogatásával valósult meg szerdán. András Tímea, a diáktanács elnöke kifejtette, mekkora segítség számukra, hogy hiteles forrásokból ismerhetnek meg jobban egy-egy olyan szakmát, amely iránt érdeklődést mutatnak a diákok. „A találkozó lényege az, hogy közelebb kerüljenek a továbbtanulás előtt álló diákok a szakmák képviselőihez” – fogalmazott Csíki Emese projektfelelős.

A meghívottak között családorvos, kardiológus szakorvos, szülésznő, gyógytornász, gyógyszerész, asszisztens, iskolapszichológus, klinikai szakpszichológus, biológus, vegyészmérnök, informatikus, villamosmérnök, közgazdász, testnevelő tanár, ügyvéd, szociológus, újságíró, rendőr és tűzoltó szerepelt, akik saját tapasztalataikat osztották meg a diákokkal, kérdéseiket is megválaszolva. A tanulók előzetes bejelentkezés alapján, 4–5 fős csoportokba szerveződve, három alkalommal kölcsönöztek ki „élő kötetet” 20–25 percnyi időre.