Kamerákkal is erősítené a közbiztonságot az újjáalakult Területi Közrendi Hatóság

Fülöp-Székely Botond 2017. február 01., 20:47

A Hargita megyei civilek és az állami hatóságok között vállal összekötő szerepet az újjáalakult Területi Közrendi Hatóság, amely a megyei tanács, a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság, a prefektusi hivatal és a helyi közösségek képviselőiből áll.

Fotó: Veres Nándor

A közrenddel, de akár az állami hatóságok tevékenységével kapcsolatos panaszokat, petíciókat is be lehet nyújtani a héten újonnan megalakult Területi Közrendi Hatósághoz, amely a helyzet kivizsgálása után javaslatokat fog megfogalmazni az esetek megoldása érdekében – közölte Incze Csongor megyei tanácsos, akit hétfőn a bizottság elnökévé választottak.

Mint mondta, a cél, hogy meghallgassák azok panaszait is, akik ódzkodnak attól, hogy az állami hatóságokhoz forduljanak és érdekeiket szem előtt tartva cselekedjenek. Dolgozni fognak ugyanakkor a megyei közbiztonság megerősítésén is, stratégiát készítenek a jelenlegi helyzet javítása érdekében, a dokumentumot pedig továbbítják az állami hatóságoknak.

A közrendi hatóság tagjai közé hat megyei önkormányzati képviselőt, három civilt, valamint a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság és a prefektusi hivatal egy-egy képviselőjét választották be. A lakosság panaszait Hargita Megye Tanácsának épületében fogadják, de az internetes és a személyes megkereséseket is szívesen fogadják.

Első ülésüket Homoródalmáson tartják, tekintettel arra, hogy nemrég brutális gyilkosság történt a községben, és a lakosok azóta is félelemben élnek – fejtette ki Incze Csongor. Fontosnak tartja, hogy a szervezet tagjai jobban megismerjék az ottani helyzetet, hogy javítani lehessen a közbiztonságon.

A hatóság elnöke rámutatott, abban is gondolkodnak, hogy a megyei utak mentén kamerákat helyezzenek ki azokra a helyekre, ahol gyakrabban történnek rendbontások, lopások. Hangsúlyozta, a készülékeknek elsősorban a bűnmegelőzésben lenne szerepük, de az esetleges elkövetők kézre kerítését szintén segíthetik.

Polgárőrségek megszervezésében is segítenék a helyi önkormányzatokat, ilyen kérés például Homoródszentmártonban fogalmazódott meg. Incze Csongor megjegyezte, a megalakulásuk óta eltelt két napban már kaptak megkeresést egy székelyudvarhelyi civil csoportosulástól, amely a közrend megerősítése érdekében konzultálna velük.