Fel kell-e mutatni a kötelező biztosítást a rendőrnek?

Jánosi András 2017. január 31., 20:30

Igazolni kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (RCA) egy közúti ellenőrzésen, vagy sem? A kérdésre nem egyértelmű a válasz, még úgy sem, hogy nemrég precedens értékű ítélet született erről a Szilágy megyei törvényszéken.

A Szilágy megyében hozott ítéletben a törvényszék az autóvezető javára döntött, aki fellebbezett a bírság ellen, amit azért kapott, mert egy közúti ellenőrzésen nem tudta igazolni a biztosítás meglétét. Az ítélet miatt országosan dilemma tárgya lett a sofőrök körében, hogy maguknál kell-e tartaniuk a kötelező felelősségbiztosítást igazoló aktát.

A vonatkozó törvény kötelezi a gépjármű-tulajdonosokat a kötelező biztosítás megkötésére, ennek közúti ellenőrzésen történő bizonyítására viszont nem. Kimondottan a személyazonossági igazolványt, a gépjárművezetői engedélyt és a jármű bejegyzési iratait – „talont” – kell felmutatni ellenőrzéskor, ám sokan kaptak már pénzbírságot azért is, mert nem tudták igazolni, hogy kötöttek biztosítást.

A rendőrség eddig is kérte a biztosítás igazolását, és ezután is fogja – közölte érdeklődésünkre Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. „A törvény azt mondja, hogy a személyazonossági igazolvány, a gépjárművezetői jogosítvány és a jármű bejegyzési aktáin kívül be kell mutatni minden olyan dokumentumot, amit a jogszabályok előírnak” – nyilatkozta, hozzáfűzve, hogy az RCA minden jármű esetében kötelező. Bár nem szolgálhatott konkrét adatokkal, megerősítette, hogy eddig is róttak ki pénzbírságot kihágásért, ha valaki nem tudta igazolni a biztosítás meglétét, és nem hiszi, hogy az eljárás meg fog változni. Úgy véli, a Szilágy megyei döntés önmagában nem fogja megváltoztatni az ellenőrzések folyamatát.

Általában más irat sincs az autóvezetőnél olyankor, amikor megbírságolja a rendőrség – árnyalta a kérdést Constantin Agache, a Székelyudvarhelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Nem emlékszik arra, hogy Udvarhelyen valaha is megbüntettek volna valakit kizárólag azért, mert nem tudta igazolni, hogy rendelkezik RCA-val.

„Ha megbüntettünk valakit, akkor nemcsak a biztosítását nem tudta igazolni, hanem más kötelező aktákkal sem rendelkezett. Nekünk parancsba van adva, hogy mit kell kérnünk. Egyelőre ezek közé tartozik a biztosítás is” – közölte. Elmondta, több esetben is előfordult már, hogy büntetés helyett arra utasították az autóvezetőt, a rendőrségen igazolja biztosítását.

Székelyudvarhelyen még nem volt rá példa, hogy valaki a bírósághoz fordult volna a biztosítás igazolásának elmulasztása miatt kapott bírság ügyében. „Ha állítottak is ki ilyen jegyzőkönyvet, a megbüntetett személy nem fellebbezett az intézkedés ellen, hanem kifizette a büntetését. Jóllehet a törvény tételesen nem írja elő a biztosítás igazolásának kötelezettségét, maga a biztosítás kötelező” – fogalmazott érdeklődésünkre a bíróság szóvivője.