Büntettek a Schweighofer miatt

Bíró Blanka 2016. június 05., 18:45

Átmenetileg visszavonta az FSC felügyeleti lánc a Quality Austriától (QA) a fenntarthatósági tanúsítvány kibocsátásának jogát. A történtekre a  fogarasi Neuer Weg  környezetvédelmi szervezet irányította rá a figyelmet.

Az FSC különben nagy elismertségnek örvend, az egyik legfontosabb kezdeményezésnek tartják a felelős erdőgazdálkodás nemzetközi elősegítésében, a vállalatok az FSC® CoC tanúsítvánnyal járó logó használatával bizonyíthatják, hogy a fa- vagy papírtermékei felelős erdőgazdálkodás mellett kerültek előállításra.

A hat hónapos felfüggesztés annak a következménye, hogy több osztrák és romániai civil szervezet februárban panaszt tett, hogy januárban a Schweighofer cég megkapta a tanúsítványt, holott akkor már mind a két országban több cikk jelent meg, és hivatalos minisztérium kivizsgálás is indult, azzal a gyanúval, hogy a vállalat törvénytelenül kivágott fát dolgoz fel a romániai gyáraiban.

A Schweighofer tanúsítványa egyelőre érvényben marad, de ha a QA hat hónap után nem nyeri vissza a minősítés jogát, akkor érvényét veszíti. A környezetvédő civilek kisebb győzelemként értékelik a felfüggesztést, hiszen a faipari vállalatok számára a fenntarthatósági tanúsítványok nyitják meg a nemzetközi piacot, így szerintük ennek elvesztése az osztrák vállalat gazdasági hanyatlását jelentheti.