Csiszolatlan gyémántok a tanévnyitón

Iochom Zsolt 2015. október 03., 11:22

A gödöllői Szent István Egyetem vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés Csíkszeredába kihelyezett tagozatának ünnepélyes tanévnyitóját péntek délután tartották.

Fotó: Iochom Zsolt

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szervezésében immár negyedik alkalommal került sor a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán zajló Vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzés tanévnyitó ünnepségére a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Az elsőéves hallgatókat Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte, azt kívánva számukra, hogy a két év alatt megszerzett tudással élni és boldogulni tudjanak. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy idén második alkalommal indították el ösztöndíj programjukat, amelynek keretében az egész Kárpát-medencéből elismerésik a példaértékű teljesítményeket.

Gyetvai Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa is a tudás megszerzésére és az itthon történő kamatoztatására biztatta a negyvenöt mesteris hallgatót. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora kihangsúlyozta, hogy az évek során szándékuk nem változott: „A szándék az volt és ma is az, hogy olyan képzést nyújtson a Szent István Egyetem, amely az itteni régiónak fontos”.

Káposzta József, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja csiszolatlan gyémántoknak nevezte a tanévkezdő hallgatókat. Rámutatott arra, hogy minden fiatalt tehetségnek tekintenek és céljuk több mint a tananyag átadása. „Nem csupán szakmát kapnak a kezükbe, hanem hivatást: a sorvadó falvak képviseletét, a csodás természeti és néprajzi értékek megóvását, a kulturális örökség védelmét” – fogalmazott a tanévet megnyitó dékán. A köszöntő beszédek után az első évfolyamos hallgatók ünnepélyes eskütételével és a székely himnusz eléneklésével zárult a tanévnyitó.