Bővülne a zöldségkosárprogram

Kovács Eszter 2015. augusztus 26., 19:39

Harmadik sikeres idényén van túl a Közösség a Fenntartható Mezőgazdaságért elnevezésű program, melyet a következő évben újabb termelő bevonásával bővítenének ki a kezdeményezők.

Fotó: Thomas Campean

Három éve egy, tavaly pedig két zöldségtermelő gazdával zajlott a közösségi kosár néven emlegetett program, 2015-re azonban ismét egyre csökkent a gazdák száma. „Tavaly a farkaslaki termelőnk földjét árvíz sújtotta, így negatív tapasztalattal zárta az évet. Idén tavasszal visszalépett, holott több család jelezte: továbbra is támogatnák” – magyarázta Tankó Ágnes, a program egyik vezetője. Az első, immár baráti társasággá kovácsolódott fogyasztói csoport viszont továbbra is nagyon erős, ugyanígy egyre lelkesebb termelőjük, a malomfalvi Magyari Katalin is.

A kezdeményezők tehát ezúton felhívást intéznek az érdeklődők felé – hangsúlyozta Sólyom Andrea programvezető –, olyan, Székelyudvarhely közelében élő személyt keresnek, aki 26–30 áras területtel rendelkezik (amelyen minimum 120 négyzetméteres fóliaháza is van, vagy legkésőbb őszig ki tudna ilyet alakítani), tapasztalata van a zöldségtermesztés terén és előnyben részesíti a helyi vetőmagokat, hajlandó vegyszermentesen előállítani a terményeket, és tizennyolc családot ellátni idényzöldségekkel.

Cserébe a projektvezetők szakmai tanácsadást ajánlanak – a programban részt vevő kertészmérnök révén –, valamint tapasztalatcserét a meglévő termelővel. A program legnagyobb előnye ugyanakkor, hogy biztonságot jelent a termelőnek, hiszen biztosítja a terményeinek folyamatos keresletét, a méltányos árat, a fogyasztókkal való partnerséget, bizalmukat és támogatásukat. „Hosszú távon gondolkodunk, tehát nem egy évre vagy egy idényre keresünk termelőket. Hiszen a cél az, hogy két-három éven belül ezek a csoportok önállósuljanak” – tette hozzá a programvezető. A csatlakozni vágyó fogyasztók ősszel – a termőföld előkészítésének időszakában – családonként 220 lejes előleget fizetnek a gazdának, majd májustól novemberig hetente egyszer vehetik át a zöldségkosarakat, amelyek alkalmanként 36,5 lejbe kerülnek, azaz a havi hozzájárulás 130 lej – matematikázott Sinka Arnold, a programvezető-csapat harmadik tagja.

A programhoz csatlakozni vágyó termelők, vagy azok a személyek, akik a felsorolt ismérvek alapján javasolni szeretnének olyan személyeket, akik zöldségtermesztéssel foglalkoznak, Sinka Arnoldnál (a 0744-279.248-as telefonszámon), Tankó Ágnesnél (a 0725-750-484-es telefonszámon) vagy Sólyom Andreánál (a 0740-484.892-es telefonszámon) jelentkezhetnek legkésőbb szeptember 30-áig.