Játékfilm közösségi összefogással

Kömény Kamilla 2015. január 31., 13:38

A Márton Áron szellemiségét valló közösség összefogásával és anyagi támogatásával készítenék el püspök életéről szóló nagyjátékfilmet – számoltak be a pénteki ezzel kapcsolatos tájékoztatón. Az film elkészüléséhez várják a hívek hozzájárulását is.

Fotó: Veres Nándor

Tájékoztató és támogatásszervező találkozót szervezett a Mustármag közösség a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) közreműködésével. Tette ezt azzal a céllal, hogy a Márton Áront tisztelő közösség − felekezettől függetlenül − átélje, átérezze az általa közvetített értékrendet, és annak tudatában tervezhessék tovább a püspök életéről szóló játékfilmet. Pénteken délben ezen alkalomból zsúfolásig megtelt a HMKK tanácskozó terme.

Elsőként Papp László római katolikus lelkész, a készülő játékfilm forgatókönyvének szerkesztője beszélt arról, hogy A Mustármag megújulás-szolgálat három éve alkotta meg a Népemért vállalom című zeneművet, amely Márton Áron püspökről szólt. Mint elmondta, azóta több erdélyi és magyarországi helyszínen is előadták, a bemutatók után pedig úgy tapasztalták, hogy az érdeklődőket megérintették a hallottak, tehát van aktualitása a püspök által közvetített értékeknek. Emiatt döntöttek úgy, hogy továbblépnek és játékfilm forgatásába, illetve egy misszióba kezdenek, amely által még több emberhez eljuthat Márton Áron tanítása.

Lázár Csilla, a csíkszendomokosi Márton Áron Múzeum vezetője kifejtette, hogy a püspök elsősorban székelyként és a Csíksomlyói Szűz Mária tisztelőjeként határozta meg önmagát. Majd egy részletet olvasott fel Márton Áron 1980-ban keltezett utolsó körleveléből, amelyben a közösségről és annak szerepéről írt. Papp László hozzátette, a Mustármag közösség által – tavaly szeptember 29-én – elindított játékfilm köré szerveződő misszió célja is az, hogy a Márton Áron által képviselt közösségi eszményt felmutassa. Elsősorban nem a film elkészülte, azaz a végeredmény a lényeg, hanem az út, amely által eljut addig a közösség. Papp továbbá beszámolt arról is, hogy mindeddig elsősorban felekezeten belül népszerűsítették missziójukat, az előadások mellett perselyeket helyeztek el a plébániákon, sőt az egyházi sajtón keresztül is próbáltak elérni a hívekhez. Mostanra már csatlakoztak törekvéseikhez a marosvásárhelyi unitárius, magyar evangélikus és református közösségek is, akik gyűjtésük révén kétezer euróval támogatták a film elkészültét.

Több tömegjelenet is lesz a filmben, amelyek megvalósításában szintén a közösségre számítanak, de az egész forgatókönyv úgy van elkészítve, hogy helyet kapjanak benne az idősek, a fiatalok, a gyerekek, a hagyományőrző csoportok, rezesbandák és lovasok is – mutatott rá Papp. Hozzátette, a helyszínek valósak lesznek: Csíkszentdomokos mellett forgatnak majd Csíksomlyón, a csíkkarcfalvi és göröcsfalvi templomokban, Gyulafehérváron, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, a csángóvidékeken, két börtönben és a Duna-csatornánál is. A különböző jelenetekhez a statisztákat ezek környékéről szeretnénk összegyűjteni.

A film elkészítéséhez hozzávetőleg egymillió euró szükséges, ebben benne van az adók kifizetése, a helyszíneken való forgatások díja, a szereplők, szakemberek bére, mivel hozzáértő szakmai stábot szeretnének. A film felvételéhez csak azt követően fognak hozzá, amikor megvan legalább az összérték kilencven százaléka. Ha ez sikerül, akár már ősszel hozzá lehetne fogni a forgatáshoz, amely egy év alatt 80 forgatási napot ölelne fel. Az utómunka további hat hónap, így legjobb esetben két év múlva készülne el a játékfilm - vázolta a legjobb eshetőséget az illetékes.

Több módon lehet adományozni
A film elkészültének anyagi támogatása több módon is lehetséges, a hozzájárulásokat egyrészt utalhatják az erre a célra létrehozott egyesület bankszámlájára: Asociația Aron Film Egyesület/CUI 33035501/Sediul: Târgu-Mures, str. Călărașilor nr. 1
RON RO47BTRLRONCRT0245987901 / HUF RO10BTRLHUFCRT0245987901.
Másrészt az udvarhelyi Merkúr Áruház 5, 10 és 50 lej értékű Filmkocka jegyeket nyomtatott, ezekkel az összegekkel szintén a film megvalósulásához járulhatnak hozzá az érdekeltek. A jegyeket bárki megvásárolhatja az áruház üzleteiben, illetve a Csíki Hírlap szerkesztőségében (Csíkszereda, Fortuna Park sétány, 2/A alatt).
Továbbá a nagyobb plébániákon nyugtatömböket is hagynak, így ha valaki jelentősebb összeggel támogatná a kezdeményezést, akkor számlát is kérhet adományáról. Szeretnék, ha a hívek felajánlásaiból a film értékének 30 százaléka összegyűlne, a fennmaradó összeg előteremtéséhez pedig számítanak a nagyobb befektetőkre, illetve a közbirtokosságokra is.