Megtalálták a csicsói vár mondáját

Péter Beáta 2014. november 23., 23:08

A csíkcsicsói önkormányzat és a helyi Kájoni János Általános Iskola a Székelyföldi Legendárium készítőinek támogatásával nemrégiben mondakereső versenyt hirdetett a helybéli gyerekeknek, mivel hiányzott a Székelyföldi Legendáriumból a csicsói vár mondája.

A felhívásra összesen 18 gyerek válaszolt, ők nagyszülőktől, ismerősöktől, szüleiktől érdeklődtek, néhányan a világhálón és könyvekben is kutakodtak a vár története után. A beérkezett mondák közül végül a Balla Blanka VI. B osztályos tanuló által beküldött mondát fogja a Székelyföldi Legendárium csapata használni a tervezett Legendák, székely várak című könyvben – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdájától.

„Néhány gyerek Szabó Kálmán bácsit meséltette, illetve a szülők és nagyszülők is meséltek. Több történet három testvérre utal, akik közül az egyiket Csicsónak hívták, ő volt a vár ura. Csicsó apja tündér is volt, és két bátyjával a Hargitán éltek. Csicsó végül elvette feleségül az ember lányát és ekkor építették a csíkcsicsói várat. Még olyan változat is érkezett, miszerint nyári éjszakákon tündérek ülnek a várfalon és lábukat az Oltban mossák, és Csicsónak óriások meg tündérek segítettek várat építeni” – magyarázta.

Fazakas Szabolcs elmondta, a tervek között szerepel, hogy a mondavadászat után a csicsói gyerekek színpadon is előadják a vár keletkezésének történetét.

A beérkezett mondaváltozatokat beszkennelik és egy adathordozóra teszik, melyet majd egy időkapszulában tavasszal elásnak a vár mellett, a régészeti területen kívül. Oda kerül majd egy információs tábla is Gyöngyössy Jánosnak a várról készült rajzával együtt.