Megnyitották a csíkszeredai Csodák palotáját

R. Kiss Edit 2014. október 04., 17:56

Szervezett iskoláscsoportok, de családok is látogathatják a Pro Agricultura Hargitae Universitas csíkszeredai székhelyén szombaton felavatott élményközpontot, ahol a matematika és fizika törvényeit tapasztalhatják meg játékos úton a gyerekek.

Fotó: Veres Nándor

Az alapítvány Taploca utca 20. szám alatti székhelyén a gyermekzsivajt követve lehetett megtalálni szombat reggel a harmadik emeleten a Csodák palotáját – ahogy az élményközpontot egyelőre nevezik. Amint Lászlófy Pál, az alapítvány alapító és kuratóriumi tagja az avatóünnepségen mondta, igyekeznek majd székelyesebb megnevezést találni az élményközpontnak, amely 18 eszközből áll, és amely játékosan, a tapasztalás útján mutatja be a gyermekeknek, felnőtteknek a fizika, matematika szabályait. Van például lézershow, különböző ingák, csíktükör, mágnesek, lehet boltívet építeni vagy Leonardo hídját újraalkotni, van kötélhúzás némi csavarral, levegő által magasba emelt labda, különböző hangvezetők és még sok más.

Felkeltik a természettudományos érdeklődést

Az élményközpontot tavaly hozták létre a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának jelentős beruházása révén. Azóta szervezett csoportokban már több mint háromszáz gyermek látta. Amint a szombati megnyitón Lászlófy Pál mondta, remélik, a következő időszakban az iskolák sorra fognak jelentkezni, és elviszik a gyermeket az élményközpontba.

A beruházást végző szaktárca képviseletében jelen lévő Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a létesítmény avatásán reményét fejezte ki, hogy a központban látható, kipróbálható eszközök sok fiatalban felkeltik az érdeklődést a fizika, a matematika iránt, idővel pedig többen választják majd a mérnöki pályát, ahol ezen ismereteiket hasznosítani tudják. A Csodák palotájának néhány eszközét maga az államtitkár is kipróbálta, a létesítménynek otthont adó alapítványnál mesterképzést folytató gödöllői Szent István Egyetem jelen lévő rektorával, Tőzsér Jánossal egy nem hagyományos kötélhúzásnak is nekiveselkedtek.

Előre be kell jelentkezni a látogatáshoz

János Zsuzsanna, az alapítvány elnöke közölte, a következő időszakban szervezik meg az élményközpont látogatását, az ehhez szükséges tudnivalókat később szórólapokon közlik majd az iskolákkal. Elképzeléseik szerint előre bejelentkezett iskolás csoportokat várnak rendkívüli fizikaórákra, de szabadidős programként – szintén előzetes bejelentkezés alapján – családok is megnézhetik a Csodák palotáját.