Ideiglenes rektorból állandó lett a színin

Szász Cs. Emese 2011. december 18., 15:57

Mostantól számított négy évig Sorin Crişan a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora – erről döntöttek az egyetem tanárai pénteken. Az intézményben működő egyezség szerint, ha román rektora van az egyetemnek, akkor magyar rektorhelyettese lesz.

Mint ismeretes, júliustól Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, ezért még augusztusban lemondott a színitanodában betöltött rektori tisztségéről, helyére pedig ideiglenes rektornak választották már akkor az Sorin Crişant (fotó), aki addig a rektorhelyettesi tisztséget töltötte be.

A 2012 áprilisában esedékes rektorválasztást december 16-ára hozták elő a Művészeti Egyetemen. A rektori tisztségért Sorin Crişan mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, Bács Miklós szállt harcba, akiről az egyetem volt rektora, Gáspárik Attila még októberben azt nyilatkozta, hogy szívesen látná utódjaként a rektori székben. Az egyetem tanárai azonban Sorin Crişannak szavaztak bizalmat, így ő lesz négy évig az intézményvezető a Köteles utcai tanodában.